Berlusconi pozitivan na korona virus

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi na testiranju je bio pozitivan na korona virus (EPA)

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi na testiranju je bio pozitivan na korona virus i trenutno je u izolaciji u svom domu, objavio je njegov ured u srijedu, prenosi Reuters i Hina.

U izjavi se kaže da će 83-godišnji Berlusconi nastaviti raditi iz svog doma u okolici Milana tokom propisanog razdoblja izolacije i da će od tamo pomagati kampanji kandidata njegove stranke Forza Italia (Naprijed Italija) na lokalnim izborima koji će se održati u septembru.

Berlusconi je, prema tvrdnji ljekara, asimptomatičan, nalazi se u svojoj milanskoj vili, i tu će ostati 14 dana u karantinu. Silvio Berlusconi je dok je pandemija bila u punom jeku bio u svojoj kući u Nici, u Francuskoj, a zatiom je dio godišnjeg odmora proveo na Sardinji gdje se družio sa biznismenom Flavijem Briatorijem, vlasnikom diskoteke na Sardiniji omiljenom mestu ekskulzivnih gostiju na Sardiniji.

Prvi test bio negativan

Briajtore, koji je najavljivao da će tužiti vladu zbog najave o zatvaranju diskoteka, zaražen je kao i većina njegovih zaposlenih, ali i jedan broj gostiju, prenio je Tanjug.

Čim je objavljeno da je Brijatore pozitivan na COVID-19, Berlusconi se, kako je saopšteno, preventivno testirao na virus, nije bio zaražen, ali je najnoviji test potvrdio da je Berlusconi ipak pozitivan na COVID-19.

Italija je dugo bila najpogođenija evropska zemlja novim korona virusom, dok su danas ispred nje Francuska, Španija, Velika Britanija.

Od početka izbijanja pandemije krajem prošle godine u Italiji se zarazilo više od 270.000 ljudi, od čega je preminulo više od 35.000 oboljelih. Nešto više od 200.000 Italijana se do sada oporavilo od ovog virusa.

Izvor: Agencije