Berlusconi poručio Orbanu: Uvijek sam te branio, ali…

Silvio Berlusconi, Viktor Orban
Viktlor Orban je u razgovoru s Silvijom Berlusconijem, potvrdio volju da njegova stranka ostane dio EPP-a (EPA)

Nekadašnji talijanski premijer i lider stranke Forza Italia Silvio Berlusconi, imao je “dug i srdačan telefonski razgovor” s premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, s “ciljem da se izbjegne isključenje Orbanovog Fidesza iz Europske pučke stranke – EPP”.

“Forza Italia neće glasovati za tvoje isključenje. Uvijek sam te branio i bit ću uvijek uz tebe. Ali, tražim da prihvatiš neke od zahtjeva koje je istaknuo EPP”, poručio je Berlusconi Orbanu, prenosi Tanjug agenciju Ansa.

U priopćenju Forza Italije navodi se da je Berlusconi izrazio duboko uvjerenje da bi isključenje Fidesza predstavljalo “veliku političku grešku” te da “intervenira kod vrha EPP-a i samog Orbana kako bi se postiglo zajedničko i pozitivno rješenje o ostanku Orbana unutar velike obitelji EPP-a”.

Orban za ostanak u EPP-u

Navodi se da je Orban u razgovoru s Berlusconijem “potvrdio volju da [njegova stranka] ostane dio EPP-a”.

Lider EPP-a i vodeći kandidat za predsjednika Europske komisije Manfred Weber izjavio je ranije kako je na mađarskom premijeru da odluči u kojoj političkoj grupi u Europskom parlamentu želi da bude njegova stranka Fidesz.

Agencija Reuters prenosi da je Weber to izjavio nakon što je Orban prethodno za mađarski radio rekao da bi Fidesz mogao istupiti iz EPP-a.

Orban je kazao da će Fidesz 20. ožujka razgovarati o tom pitanju.

Weber je u četvrtak zahtijevao od Fidesza da ukloni plakate na kojima se napada predsjednik EK-a Jean-Claude Juncker.

Mađarska vlada objavila je u četvrtak da će Mađarska zamijeniti predizborne plakate zbog kojih je Europska pučka stranka zaprijetila da će izbaciti mađarsku vladajuću stranku Fidesz iz svojih redova.

Šef kabineta mađarskog premijera Gergely Gulyas rekao je da će plakati biti zamijenjeni idući tjedan drugima, na kojima će se promicati Orbanovi planovi za povećanje nataliteta.

Mađarska svoju kampanju za europske izbore temelji na protivljenju imigraciji pa je postavila plakate na kojima optužuje Junckera i Georgea Sorosa da planiraju uništiti europsku civilizaciju dovođenjem velikog broja muslimana.

Weber je pozdravio objavu Budimpešte da će zamijeniti plakate.

“Dobar je znak skidanje plakata, što je bio jedan od zahtjeva koje sam postavio ovaj tjedan”, rekao je Weber.

Mađarska vladajuća politička stranka u srijedu je, pak, odbila ultimatum Webera da prestane s kampanjom protiv Europske unije, ispriča se kolegama iz EPP-a i dozvoli Srednjoeuropskom sveučilištu Georgea Sorosa da ostane u Budimpešti.

Čelnik najveće skupine u EP-u rekao je u utorak kako se mađarski premijer mora ispričati zbog svojih kritika na račun EU-a ili će njegova stranka Fidesz biti izbačena iz skupine EPP-a.

Weber: Prešli crvene crte

Orban je izazvao burne reakcije prije deset dana, kad je pokrenuo kampanju protiv Junckera, koji je, poput njega, član EPP-a, optuživši Bruxelles da podržava imigraciju, temu izrazito osjetljivu u Mađarskoj.

“Viktor Orban mora odmah i trajno prekinuti protubriselsku kampanju svoje vlade”, rekao je Weber.

On je kazao da su posljednjih tjedana “Orban i njegov Fidesz ponovno prešli crvene crte”.

Orban je prekinuo svoju kampanju protiv Junckera i u nedjelju istaknuo kako “to izbacivanje ne bi bilo racionalna opcija”.

Kazao je kako su oni koji traže isključenje Fidesza “korisni idioti”, koji idu na ruku ljevičarskim suparnicima EPP-a.

Izvor: Agencije