Berlusconi najavio kandidaturu za izbore

Silvio Berlusconi: "Nikada se nisam natjecao za neko dobro mjesto, nego uvijek da bih pobijedio." (Reuters)

Bivši predsjednik italijanske Vlade Silvio Berlusconi u subotu je u Milanellu, blizu Milana, službeno najavio kandidaturu za iduće parlamentarne izbore u Italiji.

“Utrkivat ću se da bih pobijedio”, rekao je nekolicini italijanskih novinara, prekinuvši tako nedoumicu koja je sedmicama vladala o tom pitanju.

“Kada sam se bavio sportom, kada sam radio i studirao, nikada se nisam natjecao za neko dobro mjesto, nego uvijek da bih pobijedio”, rekao je Berlusconi.

“Nadam se da ću biti u stanju objasniti Italijanima kako nam treba snaga koja će imati većinu radi izmjene ustavnih pravila”, dodao je.

Povratak u ‘prvi plan’

Za nedjelju je najavio sjednicu svoje stranke desnog centra Naroda slobode (PDL) i kontakte s bivšim saveznikom, populističkom Sjevernom ligom.

“Nadam se da ću donijeti odluku koja će nam omogućiti da zajedno glasamo za istog kandidata”, kazao je bivši italijanski premijer.

Berlusconi (76) koji je 2011. dao ostavku na premijersku dužnost, krajem novembra je najavio da se neće vratiti u politiku.

No, u srijedu navečer je izjavio da su “njegovi saradnici navalili na njega tražeći da se vrati u prvi plan”, dodajući kako želi spasiti “Italiju na rubu ponora” zbog velike nezaposlenosti i sve većih poreza.

Parlamentarni izbori su planirani u proljeće 2013.

Izvor: Agencije