Berlinski zid kao simbol mira i slobode

Berlinski zid je 28 godina bio je simbol Hladnog rata i podjele. Sada, 25 godina nakon njegovog rušenja, umjetnici su ga pretvorili u simbol slobode, mira i ljudskosti.

Riječ je o kultnim slikama – sovjetski vođa Leonid Brežnjev i lider Istočne Njemačke Erich Honecher  u “Socijalističkom bratskom poljupcu”.

Ili slika vojnika Istočne Njemačke, Conrada Schumanna kako skače preko privremene Berlinske barijere, nedugo nakon izgradnje Berlinskog zida 1961.

Slike nove stvarnosti

Galerija koja slavi pad Berlinskog zida i ujedinjenja Njemačke smještena je u središtu Njemačke, na mjestu gdje je nekada bio zid koji je razdvajao ljude.

Umjetnici diljem svijeta 1990. godine naslikali su 101 sliku, koje govore o novoj stvarnosti, svijetu bez ‘željezne zavjese’.

Povjesničarka sa Sveučilišta u Berlinu, Harriet Haussler, kaže da umjetnici Berlinski zid nisu odmah vidjeli kao umjetnički projekat.

Kada je DDR  završio gradnju zida, on je bio prazan i s jedne i sa druge strane. Tek nakon što je zid 1970. godine obojen u bijelo nastao je pravi umjetnički ‘bum’.

U kasnim 1970-im sve je počelo pisanjem političkih parola protiv zida, ali i protiv vojne nazočnosti SAD-a.

Svake godine tri miliona posjetitelja

Prve velike slike 1984. godine, napravio je Francuz Theirry Noir koji je živio pored njega.

Dvije godine proveo je promatrajući ga, prije nego što je odlučio naslikati lik iz crtanog filma koji je jedan od njegovih uobičajenih motiva.

“Zašto sam počeo slikati? Zato što je bilo ispred mojih vrata. Bilo je jednostavno, nisam morao putovati vlakom ili automobilom da dođem do zida. Nalazio se u mojoj blizini, u mom okruženju, a htio sam promjeniti svoje okruženje”, objašnjava Noir.

Ubrzo nakon njega, slikati su počeli i ostali umjetnici. Svake godine blizu tri milijuna ljudi posjeti galeriju.

Izvor: Al Jazeera i agencije