Berlinale: Tanoviću Srebreni medvjed za ‘Smrt u Sarajevu’

Film bosanskohercegovačkog reditelja Danisa Tanovića ”Smrt u Sarajevu” nagrađen je na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu Srebrenim medvjedom te nagradom FIPRESCI, o kojoj odlučuju filmski kritičari.

Dokumentarni film ”Vatra na moru” talijanskog autora Gianfranca Rosija, o izbjeglicama koje pristižu na otok Lampedusa, dobitnik je Zlatnog medvjeda.

Radnja Tanovićevog filma, koji je premijerno prikazan u Berlinu, smještena je u jednom sarajevskom hotelu gdje je u toku priprema večere za obilježavanje stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata.

‘Kultura predstavlja BiH’

Tanović se zahvalio svima koji su učestvovali u nastanku filma, rekavši kako bi volio da je pripremio govor.

“Hvala mojim producentima, koji su bili strpljivi sa mnom u trenucima kad sam mislio da nikad neću završiti ovaj film, moram zahvaliti [Bernardu] Levyju koji je napisao pozorišni komad na osnovu kojeg je nastao ovaj film, hvala mojoj ekipi, glumcima i glumicama koji su nevjerovatni. Hvala Berlinale što ste nas ugostili. Pozdrav raji u Meeting Pointu, mon amour, jet'aime, [ljubavi, volim te], mama, tata, ovo je za vas”, rekao je Tanović.

Producentica Amra Bakšić-Čamo kazala je za Al Jazeeru kako je nagrada iznenadila ekipu filma.

”Naravno da smo presretni. Ja se nadam da je ovo dobar argument za sve one koji mogu da odluče o tome da daju više novca, da daju bosanskohercegovačkim autorima da rade, da shvate koliko je važna kultura za Bosnu i Hercegovinu. Kultura predstavlja ovu zemlju”, kazala je Bakšić-Čamo.

”Doći iz male Bosne i Hercegovine i dobiti nagradu – to je ogromno.”

Ona je dodala kako se nada da  nagrada neće biti samo argument za Tanovića i ekipu filma da krenu u nova ostvarenja već i da se omogući više novca i energije za cjelokupnu filmsku industriju u BiH.

Glumica Vedrana Seksan rekla je za agenciju Anadolija: “Presretni smo, presretni! Znala sam da imamo odličan film, znala sam da je velik i važan i vjerovala sam u genijalnost Danisa kao reditelja i da će fenomenalnost bh. glumaca biti nagrađena”.

Film, koji su producirale sarajevska produkcijska kuća SCCA/pro.ba, sa producenticom Amrom Bakšić-Čamo, i Margo Cinema iz Pariza, rađen je po motivima dramskog teksta francuskog filozofa Bernard-Henrija Levyja Hotel Evropa.

U glavnoj ulozi Tanovićevog novog filma je francuski glumac Jacques Weber, a još igraju: Izudin Bajrović, Snežana Vidović, Vedrana Seksan, Muhamed Hadžović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Aleksandar Seksan, Boris Ler, Rijad Gvozden, Amar Selimović, Luna Zimić-Mijović, Milan Pavlović i drugi.

Među autorskim članovima ekipe nalaze se i direktor fotografije Erol Zubčević, montažer Redžinald Šimek, kostimografkinje Ina Arnautalić i Hatidža Nuhić, scenografkinja Mirna Ler i šminkerica Lamija Hadžihasanović-Homorač.

“Film jeste čudno nastao, ali svi filmovi sada nastaju tako jer nema nekog sistema. Prije skoro dvije godine Levy se javio i htio da Dino Mustafić radi film. Uključio sam se da bih nakon mjesec ili dva rekao Levyju da je vrlo teško napraviti film na osnovu predstave. To je bila monodrama sa jednim glumcem, film to ne trpi. Nisam odustao i nisam znao šta da radim. Kazali su mi kasnije da uradim to kako želim, uzeo sam tekst, napravio sam okvir. To je bila početna ideja. Na tome sam gradio svoju viziju Sarajeva, današnje BiH, priče o kojoj se svađamo – da li je Gavrilo Princip heroj ili atentator”, rekao je ranije Tanović.

Film Epizoda u životu berača željeza, s kojim je Danis Tanović učestvovao na Berlinaleu 2013. godine, nagrađen je sa dva Srebrena medvjeda te Nagradom ekumenskog žirija.

Izbjeglice u fokusu

Dobitnik Zlatnog medvjeda Rosi kazao je kako nagradu posvećuje stanovnicima Lampeduse, ”koji svoje srce otvaraju onima koji dolaze na ovaj otok, a moje misli su sa svima koji su se uspjeli domoći ovog otoka nade”.

U filmu se kroz priču jedne izbjegličke porodice i porodice  jednog ribara s Lampeduse prikazuje sudbina stanovnika ovog otoka na koji već godinama dolaze izbjeglice iz sjeverne Afrike.

Njemački mediji činjenicu da se Zlatni medvjed prvi put nakon 60 godina dodjeljuje jednom dokumentarnom filmu ocjenjuju kao dodatno upozorenje na aktuelnu političku situaciju vezanu uz izbjegličku krizu u Evropi.

Nagradu za režiju dobila je francuska rediteljica Mia Hansen-Loeve za film “Budućnost”.

Srebrenog medvjeda za najbolju žensku ulogu ovogodišnjeg Berlinalea dobila je danska glumica Trine Dryholm za ulogu u filmu “Komuna” danskog redatelja Thomasa Vinterberga.

Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je tuniskom glumcu Majdu Mastouri za ulogu u filmu “Hedi”.

Poljak Tomasz Wasilewski dobitnik je Srebrenog medvjeda za najbolji scenarij, a osmosatni filipinski film “Uspavanka za bolnu tajnu” rediteljice Lav Diaz nagrađen je nagradom Alfred Bauer za izuzetni umjetnički doprinos.

Ranije je film “S one strane” u režiji Zrinka Ogreste nagrađen posebnim priznanjem žirija Europa Cinemas Label koji ocjenjuje filmove u službenom programu ‘Panorama’ Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, izvijestio je u subotu Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

“Nagrade su varljive. Dobio sam ih puno, bez mnogih i ostao. Služe za ukrašavanje biografije, ali jednu važnost im ne mogu poreći – kad ponajveći festivali nagrade film onda je to jamstvo da će taj film obići svijet, biti široko vidljiv, a to ni jednom redatelju nije nevažno”, izjavio je tim povodom Zrinko Ogresta.

Napeta je to psihološka drama nastala prema scenariju Mate Matišića i Zrinka Ogreste, a prati patronažnu sestru Vesnu koja se se s djecom prije 20 godina preselila u Zagreb, bježeći od događaja koji su im gotovo uništili živote.

Nakon jednog neočekivanog poziva na površinu ispliva tajna koju je kroz sve te godine nastojala skriti.

Izvor: Al Jazeera i agencije