Berlinale bez izrazitih favorita

Dosad se po reakcijama novinara najviše ističe njemački film Victoria (Reuters)

Jubilarno 65. Berlinale ulazi u završnu fazu i jedan dan uoči završetka i svečanosti dodjele nagrada, još uvijek se ne nazire jasan favorit.

Od 19 filmova, koliko ih se u službenom natjecateljskom programu natječe za jedan od “Medvjeda” Berlinalea, dosad se po reakcijama novinara najviše ističe njemački film Victoria.

Film je prikazan još u subotu, a tematizira nekoliko sati u životu mlade Španjolke koja se nalazi na radu u Berlinu i koja kroz površno poznanstvo upadne u neprilike, prenosi Hina.

Film se ističe i po tomu što je snimljen bez rezova, u jednom kadru, a njemački mediji su primijetili i socijalnu notu zbog pogleda na život mladih Španaca, koji zbog krize u vlastitoj zemlji u velikom broju posljednjih godina dolaze u Njemačku te posebno u Berlin.

Drugi skriveni favorit novinara je čileanski film El Club, koji se bavi problematikom zlostavljanja djece od dužnosnika katoličke crkve.

Po općem mišljenju medija, dva favorita i veterana Berlinalea Werner Herzog i Terrence Malick, razočarali su svojim nastupom na ovogodišnjoj smotri filma u Berlinu.

Upečatljivi filmovi

Kritičari se slažu da su oba režisera ostvarila vizualno upečatljive filmove – Herzog u Kraljici pustinje o životu naučnice i avanturistice Gertrude Bell, s Nicol Kidmann u glavnoj ulozi, a Mallick s filmom Kralj pehara, o smislu života i ispraznosti Hollywooda, no ocjenjuju da su daleko od svoje nekadašnje snage.

U četvrtak je pozornost publike i kritike privukao film Zaklete djevice, koji tematizira fenomen preuzimanja muške uloge kod djevojaka u tradicionalnim porodicama bez muških članova.

Film italijanske režiserke Laure Bispuri nastao je u saradnji producentskih kuća iz Italije, Švicarske, Njemačke, Albanije te Kosova pa je tako ovaj film i prvi film u natjecateljskom programu Berlinalea u kojem je sudjelovala i kinematografija ove mlade države.

Direktor Berlinalea Dieter Kosslick kazao je da je program ovogodišnjeg festivala u znaku “snažnih žena u ekstremnim situacijama”, što je već na samom početku potvrdio i film kojim je festival otvoren.

U sklopu natjecateljskog programa ali izvan konkurencije, prikazan je i najnoviji film njemačkog režisera Wima Wendersa Sve će biti u redu, koji su i kritika i publika prihvatile pozitivno.

Wendersu je na ovogodišnjem Berlinaleu dodijeljena i nagrada za životno djelo, a u programu Hommage su prikazana i njegova najvažnija ostvarenja.

Hrvatski film

U utorak je prikazan i jedini hrvatski film na ovogodišnjem Berlinaleu. Radi se o kratkometražnom filmu Piknik, mladog hrvatskog redatelja Jure Pavlovića, koji je prikazan u programu filmova za mlade Generation 14Plus. Film je, kako je redatelj rekao u razgovoru za Hinu, premijerna publika dobro primila.

“Zadovoljan sam jako nastupom na Berlinaleu”, rekao je Pavlović.

Na početku festivala, u sklopu programa Forum, bio je prikazan i film Flotel Europa, mladog danskog redatelja bosanskohercegovačkog porijekla Vladimira Tomića. Film se kroz originalne VHS snimke osvrće na život u smještaju za izbjeglice, organiziranom na brodu koji je bio smješten u kopenhaškoj luci u prvoj polovici devedesetih godina prošlog stoljeća.

Tokom Berlinala premjerno je prikazana i dugoočekivena ekranizacija bestselera Pedeset nijansi sive. Film je kritika, suprotno očekivanjima, uglavnom popratila pozitivnim osvrtima.

Tokom Berlinalea, koji je započeo 5. februara a traje do nedjelje, kada je tradicionalno dan za publiku, u sklopu samog programa se prikazuje 441 film, a približno toliko se prikaže i na filmskom sajmu European Film Market, koji se održava usporedno s Berlinaleom.

Imena dobitnika nagrada žirija, na čijem je čelu ove godine američki redatelj Darren Aronofsky, bit će proglašena na svečanosti u subotu uvečer.

Izvor: Agencije