Berlin zbog izbjeglica prijeti Mađarskoj uskraćivanjem novca

Heiko Maas
Heiko Maas: Moramo povećati pritisak na zemlje koje misle da mogu zaobići zakon (EPA)

Njemački ministar pravosuđa Heiko Maas izjavio je da bi Europska unija trebala uskratiti Mađarskoj novac ako njezina Vlada i dalje bude odbijala sudjelovati u europskoj shemi raspodjele izbjeglica.

“Moramo povećati pritisak na zemlje koje misle da mogu zaobići zakon. Kada se zakon prekrši, moraju slijediti sankcije”, rekao je on, kako prenosi Hina.

Maas je kazao da bi nepoštivanje odluke suda trebalo imati financijske posljedice.

ECJ odbacio tužbu Mađarske i Slovačke

“Tko kod ide protiv europske kohezije u pitanju izbjeglica, ne može računati na europsku solidarnost u financijskim pitanjima”, rekao je Maas, ministar iz redova socijaldemokrata.

Mađarska je na Europskom sudu pravde pokušala srušiti europske obvezujuće kvote za raspodjelu 120.000 izbjeglica iz Italije i Grčke diljem Unije.

No, sud EU-a odbacio je u srijedu tužbu Mađarske i Slovačke, koju su te dvije zemlje podnijele zbog odluke Vijeća EU-a o privremenom mehanizmu obveznog premještanja tražitelja azila.

Sud je presudio da je Vijeće imalo pravo donijeti odluku o obveznim kvotama za raspodjelu sirijskih izbjeglica iz Grčke i Italije.

Mađarski premijer Viktor Orban potvrdio je da Mađarska neće promijeniti svoj stav o imigraciji i najavio nove tužbe nakon što je Europski sud pravde odbacio žalbe Mađarske i Slovačke protiv prihvata izbjeglica.

“Moramo primiti na znanje ovu presudu jer ne smijemo potkopavati temelje Europske unije, jer je poštivanje zakona temelj EU-a. U isto vrijeme, ova sudska odluka nije nikakav razlog da mi promijenimo svoju politiku koja odbacuje migrante”, rekao je on za državni radio, kako je prenio Reuters.

I ranije je Orban izražavao antiimigrantske stavove, pa je nedavno rekao kako Mađari “ne žele prihvatiti ilegalne migrante – niti jednog, čak ni privremeno”.

Mađari ne žele dati kontrolu Briselu

Po njegovom mišljenju, postoje dva ključna pitanja koja stavljaju na kušnju europsko jedinstvo, a to su migracije i smjer u kojem ide EU.

“U Mađarskoj postoji široki konsenzus glede potrebe da se zaštite migrantska politika zemlje i ekonomska neovisnost od intervencije EU-a. Mađari ne žele dati Bruxellesu kontrolu nad Mađarskom”, naglasio je Orban.

Mađarska bi po planu usvojenom 2015. godine, za koji nije glasovala, trebala primiti 1.294 izbjeglice, a do sada nije nijednog.

Do sada je relocirano samo 27.695 izbjeglica iz Italije i Grčke.

Izvor: Agencije