Berlin: Ukinuta zabrana protesta, nova okupljanja za vikend

Sud je kritikovao gradske vlasti zbog uvođenja zabrane bez razmatranja alternativa (EPA)

Berlinska policija zatražila je pojačanje od više hiljada ljudi iz drugih dijelova Njemačke zbog protesta protivnika mjera protiv korona virusa planiranih za vikend, nakon što je sud u Berlinu ukinuo zabranu tog okupljanja.

Gradske vlasti zabranile su ranije ove sedmice protest “korona-skeptika” strahujući da oko 22.000 demonstranata, koliko se procenjuje da će se okupiti, neće moći održati propisanu distancu od metar i po, niti da će poštovati obavezu nošenja maski.

Zabrana je izazvala gnjev organizatora protesta i njihovih pristalica koji su preplavili društvene medije porukama u kojima obećavaju da će prekršiti zabranu, dok su pojedini pozivali i na nasilje, prenosi Tanjug, pozivajući se na Guardian.

Berlinski upravni sud stao je na stranu demonstranata navodeći da nema indicija da će organizatori “namjerno” ignorisati pravila socijalne distance i ugroziti javno zdravlje.

Strah zvaničnika

Sud je kritikovao gradske vlasti zbog uvođenja zabrane bez razmatranja alternativa, kao što je promjena lokacije ili dozvola za okupljanje manje grupe ljudi.

Grad može da se žali na odluku suda.

Gradske vlasti su kao razlog za zabranu navele ponašanje demonstranata na protestu održanom prije nekoliko sedmica, koji nisu poštovali pravila socijalne distance i nošenja maski.

U Njemačkoj je proteklih sedmica zabilježen porašt broja novozaraženih i zvaničnici strahuju da bi protesti mogli da doprinesu širenju zaraze.

Izvor: Agencije