Berlin: Trump je pogriješio

Altmaier se sastao s premijerom Duškom Markovićem u Podgorici (EPA)

Njemačka smatra da je odluka Sjedinjenih Američkih Država da se unilateralno povuče iz nuklearnog sporazuma s Iranom pogrešna i Berlin se nada kako se Washington još uvijek može uvjeriti da se uzdrži od kažnjavanja stranih firmi koje posluju u Iranu, izjavio je njemački ministar ekonomije Peter Altmaier.

“Imamo rok do 90 dana”, rekao je on za njemačke medije povodom roka koji su Amerikanci dali stranim firmama da se usklade s njihovim sankcijama, ili će se suočiti s kaznama.

Za to vrijeme, kazao je, Njemačka će koristiti sve mogućnosti da uvjeri američku Vladu da promijeni svoje ponašanje, prenosi agencija Reuters.

“To se može postići razgovorima i objašnjenjem da će svi na kraju izgubiti ako uletimo u globalnu eskalaciju unilateralnih mjera”, rekao je Altmaier.

Prijetnja stranim firmama

S druge strane, njemački ministar vanjskih poslova Heiko Mass smatra kako će biti teško zaštititi evropske firme od bilo koje posljedice američke odluke.

“Ne vidim jednostavno rješenje za zaštitu kompanija od opasnosti američkih sankcija”, kazao je on.

Trumpova odluka da se povuče iz iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine i vrati sankcije Teheranu došla je uz prijetnju kaznama svim stranim firmama koje budu poslovale u ovoj azijskoj državi.

Od ublažavanja sankcija početkom 2016. godine, njemački izvoz u Iran je povećan za više od 40 posto, a veoma su traženi mašinerija i vozila, navodi Reuters.

Njemačka, uz Francusku i Veliku Britaniju, objavila je kako ostaje posvećena nuklearnom sporazumu s Teheranom.

Izvor: Agencije