Oglasi

Berlin odbio Penceov poziv da se povuče iz sporazuma s Iranom

U četvrtak je američki potpredsjednik optužio evropske saveznike kako žele prekršiti američke sankcije protiv Irana.
Maas: Naš cilj je i dalje da bude bez nuklearnog oružja, upravo zato što Iran destabilizira regijuEPA

Njemačka je u petak odbila poziv američkog potpredsjednika Mikea Pencea od četvrtka da se Evropljani povuku iz iranskog nuklearnog sporazuma jer Teheran destabilizira Bliski istok, prenose agencije.

„Zajedno s Britancima, Francuzima i cijelom Evropskom unijom našli smo način kako da Iran ostane u nuklearnom sporazumu. Naš cilj je i dalje da bude bez nuklearnog oružja, upravo zato što Iran destabilizira regiju“, naglasio je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

Bez tog sporazuma, „regija više neće biti sigurna i učinila bi korak prema otvorenom sukobu“, dodao je Maas na Konferenciji o sigurnosti u Minhenu.

Govor na konferenciji

U četvrtak je američki potpredsjednik  Pence optužio evropske saveznike kako žele prekršiti američke sankcije protiv Irana i pozvao ih da se povuku iz iranskog nuklearnog sporazuma.

Pence je upozorio da je shema koju je EU uspostavio kako bi olakšao trgovinu s Iranom „pokušaj kršenja američkih sankcija protiv iranskog ubilačkog revolucionarnog režima“.

Pence će u subotu održati govor na konferenciji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.