Berlin: London treba dokazati da Rusija stoji iza napada na špijuna

Njemačka se pridružila Velikoj Britaniji, SAD-u i drugim zapadnim zemljama u protjerivanju ruskih diplomata (EPA)

Velika Britanija treba pružiti dokaz da je Rusija odgovorna za prošlomjesečno trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta i njegove kćerke u Engleskoj, izjavio je koordinator za Rusiju u njemačkoj vladi.

Gernot Erler je kazao da se povećava pritisak na vladu premijerke Therese May nakon što je britanski vojni istraživački centar u Porton Downu saopćio da ne može reći je li nervni otrov koji je korišten u napadu proizveden u Rusiji.

“To je u suprotnosti s onim što smo ranije čuli od britanskih političara i svakako će povećati pritisak na Veliku Britaniju kako bi pokazala daljnje dokaze da tragovi uvjerljivo ukazuju na Moskvu”, kazao je Erler za njemačku televiziju ARD.

Dodao je da su dodatne informacije tajne službe izgleda navele Veliku Britaniju da okrivi ruskog predsjednika Vladimira Putina za pokušaj ubistva bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije 4. marta.

‘Cijela stvar nije transparentna’

“Očito je bilo takvih izvještaja sa britanske strane na temelju informacija tajne službe, tako da ulogu nije imao samo Porton Down, nego i dodatne informacije”, kazao je Erler.

“Međutim, oni [izvještaji] nisu poznati u javnosti i sada se stvara pritisak da se objavi više tih informacija, jer u suprotnom ta cijela stvar nije transparentna”, istakao je.

Njemačka se pridružila Velikoj Britaniji, SAD-u i drugim zapadnim zemljama u protjerivanju ruskih diplomata zbog napada u južnome engleskom gradu Salisburyju 4. marta.

Rusija je uzvratila istom mjerom.

Eskalacija napetosti između Zapada i Rusije mora se zaustaviti, rekao je Erler, pozvavši na stanku dok Organizacija za zabranu hemijskog oružja ne provede nezavisnu istragu otrova korištenog u napadu.

Izvor: Agencije