Oglasi

Berlin: Huawei mora pokazati da poštuje naše sigurnosne zahtjeve

Njemačka od Huaweija očekuje ispunjenje sigurnosnih zahtjeva za sudjelovanje u uvođenju 5G mreže.
HuaweiAmeričke sankcije protiv Huaweija podigle su trgovinski rat dvije države na viši nivoEPA - Ilustracija

Njemačka očekuje da će Huawei pokazati da može ispuniti njezine sigurnosne zahtjeve za sudjelovanje u uvođenju 5G mreže u zemlji, izjavio je u petak njemački ministar ekonomije Peter Altmaier nakon sastanka s direktorom kineske kompanije.

"Jasno sam dao do znanja da je telekomunikacijska sigurnost od velikog značaja, da očekujemo od svih operatera da ispune naše sigurnosne zahtjeve i da je sada dužnost Huaweija da nam dokaže kako je u stanju to učiniti", rekao je Altmaier nakon sastanka s direktorom Huaweija Renom Zhengfeijem u Šangaju, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Njemački ministar je, prema riječima njegove glasnogovornice, naveo i da su zaštita podataka građana i poštovanje njemačkog zakona od ključnog značaja.

Altmaier i Ren su razgovarali o pravnim i tehničkim sigurnosnim pitanjima vezanim za ekspanziju 5G mreže, strukturi 'clouda', kao i o automatizaciji proizvodnih tehnologija i razmjeni podataka, što je poznato kao "industrija 4.0".

Njemačka se distancirala od SAD-a

Njemačka je u ožujku uvela strože kriterije za prodavače telekomunikacijske mrežne opreme, ali nije eksplicitno spomenula Huawei, već je samo navela da se isti propisi trebaju primjenjivati na sve prodavače.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i moćno udruženje industrijalaca BDI distancirali su se ranije od američke odluke o stavljanju kineskog telekomunikacijskog diva Huaweija na crnu listu.

Sjedinjene Američke Države optužile su Huawei za špijunažu, kršenje trgovinskih sankcija protiv Irana i krađu intelektualnog vlasništva.

Kina je prethodno kritizirala američki potez i zaprijetila da će poduzeti korake kako bi zaštitila svoje tvrtke, dok se gospodarski "teškaši" sukobljavaju oko trgovine.

"Europa treba zadržati vlastiti smjer i ne smije biti uvučena u trgovinski spor Kine i SAD-a", objavio je BDI.

Prema stajalištu udruženja, Europska unija treba samostalno odlučiti koje će kompanije smjeti izgraditi infrastrukturu za 5G mrežu.

Merkel, upitana na novinskoj konferenciji o američkoj odluci, rekla je da se Njemačka treba držati svoje pozicije, prema kojoj tvrtke koje se prijavljuju na natječaj za izgradnju 5G mreže moraju ispuniti kriterije koje postavlja vlada.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u ožujku je oštro odbacio miješanje SAD-a u proces donošenja odluke u vezi s dodjelom koncesija za gradnju mobilne mreže pete generacije (5G) u Njemačkoj.

Maas: SAD da se ne miješa, ne trebamo savjet

Time je reagirao na pismo novog američkog veleposlanika u Njemačkoj Richarda Grenella upućeno njemačkom ministru gospodarstva Peteru Altmeieru u kojem je veleposlanik zaprijetio uskraćivanjem razmjene podataka tajnih službi s Njemačkom dopusti li Berlin da u gradnji nove mobilne 5G mreže sudjeluju i kineske tvrtke.

"Razmjena podataka tajnih službi neće više moći biti provođena u dosadašnjem razmjeru ako Njemačka dopusti Huaweiju i ostalim kineskim tvrtkama sudjelovanje u gradnji 5G mreže", napisao je Grenell Altmeieru, prenijele su tada agencije.

"Kad je riječ o ovakvoj infrastrukturi, koja će utjecati na mnoge segmente naše svakodnevice, sigurnosno-politički aspekti vrlo su važni i tu ne smijemo praviti nikakve kompromise", naveo je, pak, Maas, ali je istodobno dodao kako Njemačka u donošenju te odluke "ne treba pomoć izvana".

"Ne treba nam savjet, bez obzira na to odakle dolazi", kazao je tada Maas.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.