Oglasi

Berlin: Djelimična zabrana za starija dizelska vozila

Gradska vlada poredložila je prelazak na električne autobuse do 2030. i bonuse za kompanije koje koriste električna vozila.
Parcijalna zabrana smanjit će prekomjerne nivoe štetnog nitrogen dikosida EPA - Ilustracija

Berlin mora uvesti zabranu za starija dizelska vozila u nekoliko ulica u centru, presudio je u utorak njemački sud.

Zabrana će uključivati 11 dijelova velikih ulica u centru grada, uključujuči i dio trgovačke ulice Friedrichstrasse.

Zabrana se mora u potpunosti provesti do kraja juna 2019. godine, saopštio je sud.

Sudska odluka predstavlja djelimičan uspjeh za podnosioca tužbe Deutsche Umwelthilfe (DUH). Ta ekološka grupa zatražila je zabranu dizel vozila sa standardima emisije od Euro 1 do Euro 5 unutar Ringbahna, kružnog toka oko gradskog centra.

Sud je, ipak, utvrdio da će parcijalna zabrana smanjiti prekomjerne nivoe štetnog nitrogen dikosida (NO2) koji je zabilježen u mnogim djelovima grada.

Dobra vijest za čist zrak

Zvaničnik DUH-a Juergen Resch pozdravio je današnju odluku suda, rekavši da je to dobra vijest za čisti zrak.

Gradska vlada, koju čine Socijaldemokrati lijevog centra, Zeleni i stranka Die Linke krajnje ljevice, predložila je uvođenje novih filtera u autobuse, prelazak na električne autobuse do 2030. i bonuse za kompanije koje koriste električna vozila.

Vlada je također predložila nove biciklističke staze i uvođenje ograničenja brzine na 30 kilometara na sat u većem broju gradskih kvartova.

Stuttgart planira da uvede širu zabranu od 2019. dok Frankfurt namjerava slijediti taj model, prenosi dpa.  

Izvor: Agencije

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.