Berlin: Bez fotografisanja kod Checkpoint Charlieja

Glumci uzimaju četiri eura po fotografiji (EPA)

Gradske vlasti Berlina zabranile su lokalnim umjetnicima da nose američke vojne uniforme na Checkpoint Charlieju, čuvenom prelazu između istočnog i zapadnog Berlina koji se koristio za vrijeme Hladnog rata, nakon što je otkriveno da glumci iskorištavaju turiste tražeći novac za fotografisanje.

Checkpoint Charlie bio je jedini prelaz za strance i savezničke trupe tokom podjele Berlina zidom od 1961. do 1989. godine.

Britanski The Guardian objavio je da Ured za javni red u njemačkom okrugu Mitte optužuje glumce da iskorištavaju turiste tražeći novac u zamjenu za poziranje s njima pored drvene kolibe na prijelazu Checklie Charlie.

Godišnjica pada Berlinskog zida

Zabrana je uslijedila na tridesetogodišnjicu pada Berlinskog zida, sagrađenog da spriječi stanovnike komunističke Istočne Njemačke da pobjegnu na zapad.

Glumci uzimaju četiri eura po fotografiji, unatoč tvrdnji da prihvataju samo dobrovoljne donacije, navodi policija koja je glumce prijavila nakon što su izveli tajnu operaciju u kojoj su pozirali kao turisti. Na dobrim danima glumci mogu zaraditi i do 5.000 eura, navodi Bild.

Ured za javni red obavijestio je da je ta praksa nezakonita, osim ako glumci za to nemaju posebnu dozvolu.

Izvor: Agencije