Berisha: Beograd provocira Albance

Mediji u Srbiji pišu da će ambasadori SAD-a, Velike Britanije, EU-a i OSCE-a razgovarati s vlastima u Beogradu i Albancima sa juga (AFP)

Premijer Albanije Sali Berisha optužio je vlasti u Srbiji da provociraju Albance i pozvao Beograd da odbaci “staru praksu albanofobije” i pokaže poštovanje prema albanskoj manjini na jugu Srbije.

“Najnoviji stav vlasti u Beogradu, koja nije pokazala nimalo poštovanja prema albanskim mučenicima, predstavlja provokaciju za sve Albance i njihove ozbiljne napore usmjerene ka miru i stabilnosti u regiji, putem uspostavljanja novih odnosa sa susjedima”, ocijenio je Berisha u saopćenju u nedjelju.

Napominjući da je albanska Vlada uložila znatne napore radi ublažavanja napetosti u na jugu Srbije i da ohrabruje “konstruktivnu i inkluzivnu ulogu albanske manjine u Srbiji”, Berisha je pozvao Albance da “ne reagiraju na provokacije Beograda”.

Tenzije na jugu Srbije izazvalo je nedavno postavljanje spomenika pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM), čije su uklanjanje zatražile vlasti u Beogradu.

Kompromisno rješenje

Premijer Srbije Ivica Dačić u subotu je ponovio da bi bilo dobro da Albanci sa juga Srbije sami uklone spomenik do 17. januara, a da će ukoliko se to ne dogodi državni organi djelovati u skladu sa zakonom.

Spomenik će biti uklonjen “milom ili silom”, poručio je Dačić, podsjetivši da taj spomenik nije jedini na jugu Srbije i da se u Preševu i Bujanovcu vijore albanske zastave.

Ambasada SAD-a u Beogradu osudila je prijetnje nasiljem koje su, prema medijskim izvještajima, iznijeli bivši pripadnici OVPBM-a, i pozvala na rješavanje političkih neslaganja kroz dijalog, pišu agencije.

Mediji u Srbiji objavili su da će ambasadori SAD-a, Velike Britanije, Evropske unije (EU) i OSCE-a razgovarati s vlastima u Beogradu, ali i s Albancima sa juga kako bi našli kompromisno rešenje za sporno spomen-obilježje.

Izvor: Agencije