Bergamin: Migrantima u Italiji staviti elektronske narukvice

Načelnik kaže da svaki migrant i azilant treba poštivati pravila i zakone zemlje u kojoj se trenutno nalazi (EPA)

Massimo Bergamin, načelnik italijanskog grada Roviga, predložio je da se izbjeglicama i migrantima stavljaju elektronske narukvice, kako je rekao, iz sigurnosnih razloga, prenosi agencija Anadolija.

Kako navodi italijanski Rainews24, Bergamin, poznat po ekstremno desničarskim i antiislamskim stavovima, istakao je da se migranti dovode u vezu s nekim slučajevima silovanja u Italiji, zbog čega im, kako je kazao, treba staviti elektronske narukvice.

“Ovi slučajevi još jednom jasno pokazuju da se italijanski političari i birokratija nisu uspjeli najbolje organizovati u vezi s pitanjima migranata i tražilaca azila”, rekao je načelnik Roviga.

‘Praćenje od jutra do ponoći’

Naglasio je da je u Italiji prethodnih nekoliko godina na izbjeglice i migrante potrošeno približno pet milijardi eura, dodavši da je taj novac mogao biti utrošen i za usluge italijanskim građanima.

“Moj je prijedlog da oni koji žive u našoj regiji od jutra do ponoći budu praćeni pomoću visokotehnoloških elektronskih uređaja. Ovo bi pomoglo policiji da, kad se nešto dogodi, može uspostaviti javnu sigurnost, pravovremeno intervenisati i riješiti problem, napisati kaznu, pa čak i ostaviti mogućnost da ti ljudi budu poslani nazad u domovinu”, kazao je Bergamin.

Napomenuo je da bi svaki migrant i azilant, bez izuzetka, trebao poštivati pravila i zakone zemlje u kojoj se trenutno nalazi.

Izvor: Agencije