Bercow: Johnson još ima vremena za ratifikaciju

Britanska vlada još ima priliku ratificirati svoj sporazum o Brexitu na vrijeme kako bi krajem listopada napustila Europsku uniju, rekao je u ponedjeljak predsjednik parlamenta John Bercow nakon što je odbacio mogućnost ponovnog glasanja na razočaranje “bregzitovaca”, javlja Hina pozivajući se na Reuters.

“Ništa što sam danas rekao ni u kojem slučaju ne priječi vladi mogućnost da osigura ratifikaciju svog sporazuma o Brexitu donese li do kraja mjeseca odgovarajući zakon za primjenu tog sporazuma”, rekao je Bercow. 

“Vlada ima mogućnost, uz potporu Donjeg doma, ne samo da kaže što želi nego da to i provede do kraja listopada”, dodao je. 

Odbijen sporazum

Bercow je to izjavio nakon što je prethodno odbacio vladin zahtjev za glasanje o Johnsonovu sporazumu ocijenivši da se ništa nije promijenilo od subote, kada su zastupnici s 322 glasa za i 306 protiv prihvatili tzv. Letwinov amandman, kojim se odgađa glasanje o sporazumu. 

Zastupnici su u subotu izglasali da odgode prihvaćanje dogovora Borisa Johnsona o Brexitu dok on ne bude prihvaćen kao zakon.

Tim amandmanom zastupnik Oliver Letwin želi spriječiti mogućnost neuređenog, dakle, kaotičnog Brexita. 

Da bi zastupnici glasali o Johsnonovu sporazumu, vlada najprije mora predložiti, a zastupnici prihvatiti složeni zakonski okvir za provedbu tog sporazuma.

Odbio premijerov prijedlog

Premijer Johnson zato je u ponedjeljak pokušao ponovno pogurati svoj sporazum o Brexitu na glasovanje, što je Bercow odbacio.

“Ukratko, današnji zahtjev sadržajno je jednak onome o kojem je donji dom glasao u subotu. Današnje okolnosti u biti su jednake onima u subotu”, rekao je Bercow pa zaključio “Stoga je moja odluka da se o prijedlogu danas neće raspravljati jer bi to bilo ponavljanje”, zaključio je.

Samo deset dana do 31. listopada, što ga je Johnson zacrtao kao rok za izlazak iz Unije, stanje je opet kaotično jer britanski političari iznova raspravljaju treba li Britanija izaći iz Unije sa sporazumom ili bez njega, tj. neuređeno, ili održati novi referendum.

Johnson razočaran

Premijer Johnson razočaran je odlukom predsjednika parlamenta, rekao je Johnsonov glasnogovornik i ustvrdio da je time onemogućio provedbu volje britanskog naroda.

Glasnogovornik je najavio da će vlada ovog tjedna parlamentu podnijeti traženi zakonski prijedlog za provedbu sporazuma o Brexitu.

Oporbena stranka laburista planira, međutim, zakonske promjene koje bi taj sporazum učinile neprihvatljivim dijelu konzervativaca, a one uključuju novi referendum o Brexitu, čemu se tvrdi bregzitovci protive.  

I druge su pristaše Brexita razočarane.

“Uočljivo je kako često idete na ruku jednima, a ne drugima”, rekao je Bernard Jenkin, probregzitovski nastrojen konzervativni zastupnik. 

‘Gunđa jer mu se ne sviđa odluka’

Bercow je takve kritike odbacio rekavši da je njegova odluka časna i temeljena na dugoj tradiciji Donjeg doma. 

“On sada gunđa jer mu se ne sviđa odluka”, komentirao je Bercow Jenkinovu primjedbu.

Agencija AP konstatira kako je ovo još jedan udarac za britanskog premijera, koji je namjeravao izvesti svoju zemlju iz EU-a do kraja mjeseca.

Parlamentarna pravila općenito zabranjuju da ista mjera bude razmatrana dva puta tijekom istog zasjedanja.

Izvor: Al Jazeera i agencije