Beogradski taksisti na udaru zbog prevoza migranata

Najmanje 200 beogradskih taksista suočava se s tužbom za krijumčarenje ljudi, jer su prevozili strance iz Sirije, Iraka i drugih zemalja iz kojih dolaze migranti, navode u Savezu udruženja taksista Srbije. Policija im oduzima vozila zbog krivičnog djela koje im se stavlja na teret.

Al Jazeera donosi priču o ljudima koji su prevalili dug put od Afganistana, Sirije, Iraka, Somalije, Pakistana do Beograda. Poslije parka na beogradskoj autobuskoj stanici, njihov sljedeći cilj je centar za azil u Subotici, blizu mađarske granice, do kojeg nije lako doći.

“Svaki put nam traže papire. Bez papira ne možemo u taksi ili hotel, već moramo po ulici spavati. Papire koje dobijemo da smo azilanti važe samo tri dana. Kad isteknu, nema prevoza”, žali se jedan migrant iz Somalije.

Taksi je za njih nedostižno prevozno sredstvo, jer policija hapsi taksiste koji voze migrante pod sumnjom da krijumčare ljude. Privremeno im se oduzima vozilo, a ukoliko sud presudi da su krivi, slijedi trajno oduzimanje automobila. Prijeti im kazna zatvora do maksimalno pet godina.

Nije službeno lice

Ipak, zbog malo osnovanih slučajeva, privedenim taksistima se nudi drugo rješenje.

“Traže nagodbu, a nagodba je ili uplaćivanje sredstava, što su kolege radile u neke humanitarne fondove, što ne znam ni ko su ni šta su, ni čiji su, ili priznavanje, svojevoljno i bez prisile, krivičnog dela. Na to sam ja i pristao, jer mi je jeftinije da me osude na šest meseci zatvora, dve godine uslovno, nego da dajem ne znam koje pare u ne znam koje svrhe”, žali se taksista Dragoljub Dikić.

On je, kako kaže, migrante vozio po taksimetru do zvaničnog graničnog prelaza, gdje ga je policija privela pod sumnjom da je izvršio krivično djelo krijumčarenja ljudi. Međutim, kada vozi po taksimetru, on ne bi trebao biti u prekršaju.

“Taksista ne samo da obavlja svoju dužnost i obavlja svoj posao tako što nekoga prevozi, već, sa druge strane, ne može ni da odbije nekoga ko dolazi kod njega. Taksista nije službeno lice koje ima pravo da legitimiše ljude koji dolaze u njegovo vozilo”, ukazuje Pavle Kilibarda iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Na pitanje zašto privode taksiste i oduzimaju im vozila, koje je Al Jazeera postavila policiji, stigao je kratak odgovor: “Ministarstvo unutrašnjih poslova radi po nalogu tužilaštva, shodno Članu 350. Krivičnog zakonika Srbije – nedozvoljen prelazak granice i krijumčarenje ljudi.”

Dugotrajan proces

Policija je dužna, kada posumnja da postoji krijumčarenje ljudi, to prijaviti tužilaštvu i tada se pokreće postupak. Utvrđivanje odgovornosti je dugotrajan proces, s izvođenjem svjedoka i iznošenjem dokaza.

“Ukoliko se postupak vodi osnovano, krivični postupak može da traje od nekoliko meseci, ili čak i dana, ukoliko se primeni odlaganje krivičnog gonjenja ili sporazum o priznanju krivice, a može da traje i nekoliko godina, ukoliko traje ceo sudski postupak”, objašnjava Radovan Lazić iz Udruženja tužilaca Srbije.

U tom periodu taksiti ne mogu voziti, jer im je automobil oduzet. Zbog toga sve rjeđe primaju azilante u svoja vozila, pa je njima, uprkos tome što imaju pravo na to, taksi prevoz često onemogućen.

Izvor: Al Jazeera