Beogradski historičar: Milo je prevazišao ustaše i OVK

'Nikada više Crnogorac u Beogradu neće biti prihvaćen kao slikar, pesnik, glumac', kaže Marković (Dragan Kujundži? / Tanjug)

“Namera Podgorice je da zatre srpstvo i iskoreni srpsku tradiciju u Crnoj Gori”, smatra povjesničar Predrag Marković, komentirajući najavu da će u Crnoj Gori biti usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji, kako navodi Tanjug, predviđa prisvajanje imovine Srpske pravoslavne crkve.

Time je, ocjenjuje Marković, “rukovodstvo u Podgorici prevazišlo najveće neprijatelje srpstva – ustaše i UČK [bivšu Oslobodilačku vojsku Kosova]”.

Prema Markoviću, “paradoksalno je da država koju su osnovali srpski mitropoliti i vladike želi da protera srpstvo […] a napad na SPC podseća na eksperiment iz 1942. godine, kada su ustaše stvorile Hrvatsku pravoslavnu crkvu”.

“[Predsjednik Crne Gore] Milo Ðukanović je ovog puta spojio dve tradicije – ustašku, sa osnivanjem [Crnogorske pravoslavne] crkve, i tradiciju kosovskih Albanaca sa otimanjem crkvene imovine i tako prevazišao i jedne i druge. Nismo očekivali da narod koji se smatrao najboljim Srbima i država koja predstavlja taj narod u mržnji prema srpskim institucijama prevaziđe najveće neprijatelje srpstva – ustaše i UČK”, rekao je Marković za Tanjug.

‘Šta s Njegošem i kraljem Nikolom?’

Zapitao je i “šta će Podgorica, u nameri da iskoreni srpsku tradiciju u Crnoj Gori, učiniti sa [Petrom Petrovićem] Njegošem i kraljem Nikolom [Petrovićem]”, koji su, kako kaže, “po kriterijumima vladajućih crnogorskih elita, srpski nacionalisti”.

“Kralj Nikola je spevao himnu o Prizrenu i Dušanovom carstvu. Ako nastave u toj nameri, moraće da proteraju i Petroviće iz svog pamćenja”, naveo je Marković.

Ukazao je da “veći deo imovine na koju u Crnog Gori danas polažu pravo nije bio u Kraljevini Crnoj Gori već, uglavnom, u Austro-Ugarskoj, tako da pravno-formalni naslednik te imovine nije Crna Gora nego Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca te Jugoslavija”.

“Ako bi sve vratili na nultu tačku, a pitanje je koja nulta tačka za crnogorsku državnost, šta ćemo sa krajevima koji nisu pripadali Crnoj Gori pre 1918. godine, kao što je Boka Kotorska?”, ukazuje Marković.

Navodi kako je “sever Crne Gore samo nekoliko godina bio u sastavu Kraljevine Crne Gore – od 1912. godine do njene kapitulacije 1916. godine”.

“Na severu Crne Gore je bilo mnogo imovine koja je pripadala vakufima i koju bi, po logici državnog vrha u Podgorici, trebalo vratiti Islamskoj verskoj zajednici”, predlaže Marković.

‘Kleptomanska elita na vlasti’

Vlast u Podgorici nazvao je “kleptomanskom elitom, koja otima istoriju, jezik i tradiciju”, te je postavio pitanje: “Šta će biti sa grobljima crnogorskih predaka ako imovinu SPC-a prisvoji sekta Miraša Dedeića?”

“Da li će onda preorati srpska groblja? Verovao bih u ozbiljnost crnogorske posebne crkve kada bi većina Crnogoraca krštavala i sahranjivala po obredu Miraša Dedeića, ali mislim da je broj takvih beznačajan”, rekao je Marković.

Neprimjerenim smatra usporedbe Crnogorske pravoslavne crkve s Makedonskom pravoslavnom crkvom, koja je “bila proglašena na neobičan način vojno-komunističkim aktom šezdesetih godina” prošlog stoljeća.

“Za razliku od Crnogoraca, Makedonci su u velikom broju prišli toj crkvi”, kaže Marković.

Upitan šta Srbija, osim molbe predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se ne usvoji takav zakon, može još učiniti da zaštiti imovinu SPC-a u Crnoj Gori, rekao je da Srbija “nema nikakve mehanizme”, ali je dodao da “srpski hrišćani u Crnoj Gori treba da razmisle da li su spremni da bez ikakvog protesta predaju celokupno svoje nasleđe poslovnom udruženju koje sedi u Podgorici i na Cetinju”.

‘Srpski narod je zaplašen’

“Taj narod tamo je i zaplašen. Diskriminacija Srba u Crnoj Gori je vrlo ozbiljna, a Srbi imaju gori status nego u Hrvatskoj, kada su u pitanju pristup javnih službama i druga manjinska prava”, naveo je Marković.

Za Crnu Goru je rekao kako “nije dovoljno velika da zaposli sve svoje ambiciozne ljude”, te je dodao kako je “jedna od tajni crnogorskog uspeha bila u tome što su u Srbiji doživljeni kao svoji, čak su doživljeni kao bolji Srbi od Srba”.

Naveo je kako su se “nekada simbolom Crnogoraca u Beogradu smatrali [slikar] Petar Lubarda, [književnik] Matija Bećković ili [glumac] Pavle Vuisić, dok su to danas pripadnici kriminalnih narkokartela”.

“Da li zbog šake heroina treba uništiti imidž svog naroda? Nikada više Crnogorac u Beogradu neće biti prihvaćen kao slikar, pesnik, glumac”, upozorio je Marković.

Izvor: Agencije