Oglasi

Beogradski aerodrom dobija toranj najviši u Evropi

Saopćeno da će u objekat biti ugrađena nova tehnologija.
Svi detalji tehničke dokumentacije, kako se navodi, bit će završeni do juna 2018. godinebeobuild.rs

Kolegijum Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) usvojio je detaljan plan o izgradnji novog Kontrolnog tornja na beogradskom Aerodromu Nikola Tesla, koji će biti visine 75 metara, najviši u ovom dijelu Evrope i među deset najviših na svijetu, saopćila je SMATSA.

Izgradnjom novog tornja, SMATSA ide u korak sa planovima Vlade Srbije o davanju u koncesiju Aerodroma Nikola Tesla, jer će svojom novom tehničkom opremom omogućiti dalji rast saobraćaja i realizaciju svih planova budućeg koncesionara, navodi se u saopćenju, prenosi Tanjug.

Svi detalji tehničke dokumentacije, kako se dodaje, bit će završeni do juna 2018. godine, a radovi će početi na jesen 2018. godine i trajaće godinu dana.

Stari toranj napravljen 1962. godine

Toranj će biti izgrađen na zemljištu SMATSA doo Beograd i finansiran iz sopstvenih prihoda, bez opterećivanja budžeta Srbije i Crne Gore.

"Stari toranj je napravljen 1962. godine, kada smo imali saobraćaj od 300 aviona godišnje, koliko danas imamo u najopterećenijem satu. Ovo arhitektonsko remek delo,omogućiće još bolju vidljivost aerodromskih površina i bolje uslove rada", poručuju iz SMATRA-e.

U objekat će biti ugrađena nova tehnologija u skladu sa evropskim regulativama i standardima, zgrada će biti energetski efikasna i izgrađena od ekoloških materijala.

Idejno rešenje uradilo je preduzeće Energoprojekt industrija, a za izgradnju će biti angažovani domaći izvođači.

"Ovo je i za Kontrolu letenja veoma važan projekat, jer ćemo na jednom mestu, u istom dvorištu, imati Oblasnu,Terminalnu i Aerodromsku kontrolu letenja", navodi SMATSA u saopćenju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.