Beogradske aktivistice ‘žive mete’ zbog Kristijana Golubovića

Jelena Milić (desno) i Sonja Biserko (lijevo) nisu iznenađene tekstom, jer, vele, njih napadaju već 20 godina (CEAS)

Piše: Snježana Mulić-Softić

Jelena Milić, direktorica Centra za euroatlantske studije iz Beograda, kaže da se osjeća kao “hodajuća meta” nakon što je Ratko Dmitrović, odgovorni urednik beogradskih Večernjih novosti, objavio tekst pod naslovom “Kristijan i neki drugi”, a u kojem izjednačava nju i Sonju Biserko, direktoricu Helsinškog komiteta Srbije, s osuđivanim članom beogradskog podzemlja Kristijanom Golubovićem.

“Po čemu je, uzmimo, za ovo društvo priča Kristijana Golubovića opasnija od priče Jelene Milić iz Centra za evroatlantske studije, promotera NATO-a. Ona je na ekranu češće nego Golubović, ima stalne kolumne, blogove, šta li već, po uticajnim medijima, učestvuje u javnim panelima, drži predavanja i tvrdi da je Srbiju i trebalo bombardovati 1999. godine. To je, kaže ona, bio jedini način da se spreče Miloševićeva zlodela na Kosovu 1998/99. godine. Oružani ustanak Albanaca, naravno, ne spominje. Ne objašnjava ni situaciju iz 1995. godine, kad je Hrvatska proterala 250.000 Srba, a NATO ne da nije bombardovao Zagreb, već je Tuđmanovoj vojsci pomagao u poslu etničkog čišćenja Srba”, piše Dmitrović o Jeleni Milić, a onda paralelu povlači i sa Sonjom Biserko.

Tišina koja plaši

“Još jedna žena, Sonja Biserko, gostuje po srpskim televizijama češće nego Seka Aleksić, a svedočila je u Hagu s ciljem da dokaže genocidnost države Srbije, praveći spiskove potkazivala srpske intelektualce, profesore, javne ličnosti i niko se od dušebrižnika, iskazanih u ovoj priči, nije setio da traži zabranu njenih javnih nastupa”, piše Dmitrović i pita “po čemu su stavovi Kristijana Golubovića i njegova biografija opasniji za srpsko društvo od stavova i biografije Sonje Biserko?”

Ni Jelena Milić, a ni Sonja Biserko, nisu iznenađene ovim tekstom, jer, vele, napadima su izložene godinama.

Ali, Milić iznenađuje “poređenje sa kriminalcem tipa Golubović”, koji je javnosti u regiji poznat kao jedini beogradski kriminalac koji je uspio preživjeti dokumentarni film Vidimo se u čitulji, a u kojem su tretirani životni usponi i padovi najznačajnijih predstavnika beogradske mafije iz devedesetih godina.

“Nažalost, u Srbiji je dozvoljeno da se takva poređenja vrše. Ovde je desna struja ušla na velika vrata i  radi se o tome da se ljudi više ne sećaju šta je bilo 90-ih godina i ko je šta tada radio. Dmitrović je bio jedno od glavnih pera [Slobodana] Miloševića. Nažalost, i diplomate koje dolaze u Srbiju zaboravljaju ko je šta bio i radio u to doba te tako doprinose normalizaciji nenormalnog. A to je veoma opasna situacija, jer se tako ne može gledati unapred. Ja upozoravam na takve stvari, na to da se ne može prihvatiti, recimo, istina predsednika Srbije, koji kaže da je za vreme NATO udara ubijeno na hiljade Srba, kada je istina da ih je u Srbiji i Crnoj Gori zajedno poginulo 275. A ono što me posebno brine je to što Srbija nema jasan stav o Ukrajini i što će joj se to obiti o glavu kada Evropska unija bude odlučivala o njenom članstvu. Međutim, kada ja to kažem, doživljavaju me kao neprijatelja. Takođe, kada u sporu između Srbije i Hrvatske u Hagu Sonja [Biserko] citira izjave srpskih političara iz njihovih knjiga, dakle, ono što su sami napisali, nju napadaju i zovu izdajnikom. Mi smo postale hodajuće mete”, kaže Jelena Milić i dodaje da je plaši to što niko u ova dva dana, od kako je objavljen tekst u Novostima, nije reagirao, “ni pozitivno, ni negativno”.

“Uvek se uplašim te tišine”, kaže ona.

Ugrožena sigurnost

Sonja Biserko kaže da je gotovo oguglala na razne vrste napada na nju, a poređenje s Golubovićem posmatra kao “nemoć i slabost onog ko to piše i koga zastupa”.

“Ako dve žene njih ugrožavaju, onda to dovoljno govori o stanju u kojem se nalaze ti što to čine. A to su oni koji su protiv organizacija koje ukazuju na slabosti sistema i vlasti. Oni stalno pokreću kampanje protiv nas i nikad ne znamo šta će da se desi, ko će da nas udari i odakle”, kaže Sonja Biserko.

Jelena Milić smatra da tekstovi poput Dmitrovićevog “i služe da osobe koje se bore za istinu i pravdu dezavuiraju i pokažu u lošem svetlu”, ali i da ugroze njihovu sigurnost.

Zato, kaže, razmatra mogućnost pokretanja krivične prijave protiv urednika Večernjih novosti.

“Srđa Popović je imao običaj reći da se mi u Srbiji, iako u njoj ne postoji pravna država, moramo ponašati kao da je ima. Tako ću i ja, najverovatnije, uraditi u ovom slučaju”, rekla je Jelena Milić za Al Jazeeru, dodajući da je svjesna da je spornim tekstom na nju i Sonju Biserko “otvorena sezona lova” i da bi mogle završiti kao likovi iz filma Vidimo se u čitulji.

O toj opasnosti, odnosno o odgovornosti novinara i medija, pokušali smo razgovarati s autorom teksta iz Novosti Ratkom Dmitrovićem, ali je on, osim komentara da “svesno nikad nije nikog uvredio”, odbio dati odgovore na Al Jazeerina pitanja.

Izvor: Al Jazeera