Oglasi

Beograđanin mladi matematski prvak svijeta

Teodor fon Burg, maturant Matematičke gimnazije u Beogradu, sa šest medalja najbolji je takmičar svih vremena.
Fon Burg se još kao osnovac takmičio sa srednjoškolcima i osvajao medaljeAFP/Getty ilustracija

Maturant Matematičke gimnazije u Beogradu Teodor fon Burg osvojio je četvrtu zlatnu medalju na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi koja se od 4. do 16. jula održava u Argentini i time postao najbolji takmičar svih vremena, objavljeno je na portalu gimnazije.

Osvajanjem četvrte zlatne medalje, uz jednu bronzu i jedno srebro, sa ukupno šest odličja, fon Burg je postao najbolji takmičar svih vremena.

U 53 godine takmičenja, postoje još samo tri osobe kojima je ovo pošlo za rukom. 

Šest medalja

Do sada je na međunarodnim matematičkih olimpijadama 11 matematičara osvojilo Fieldsove medalje, dok je oko 20 matematičara osvojilo najprestižnija naučna priznanja iz matematike i računarstva.

Teodor fon Burg jedini je osvojio šest medalja, od kojih četiri zlatne. 

Fon Burg je od sedmog razreda osnovne škole, kao učenik oglednog odjeljenja, pohađao Matematičku gimnaziju u Beogradu. 

Mladi matematičar, koji će školovanje nastaviti na prestižnom univerzitetu Oxford u Velikoj Britaniji, još kao osnovac takmičio se sa srednjoškolcima i osvajao medalje.

Godine 2007. u Vijetnamu je osvojio bronzanu, a 2008. u Španiji srebrnu medalju. U narednim godinama osvojio je zlatne medalje na takmičenjima u Njemačkoj, Kazahstanu i Holandiji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.