Beograđani tokom ljeta zakupili sve sefove

Cijene zakupa sefova kreću se u ovisnosti od veličine i lokacije (Reuters)

Zanimanje građana za zakup sefova u bankama po pravilu se povećava tijekom ljetnih mjeseci, odnosno u vrijeme godišnjih odmora, pa je tako i ove godine, rečeno je agenciji Tanjug u najvećim bankama u Srbiji.

U Komercijalnoj banci navode da je zainteresiranost za zakup sefa standardno velika, s vidno rastućim trendom tokom ljetnih mjeseci.

„Trenutno je iskorišćenost kapaciteta preko 90 odsto za celu Srbiju, odnosno 99,45 odsto za Beograd, dok je na preostalim lokacijama taj procent nešto niži i iznosi 71 odsto“, rekla je Ljiljana Milošević, zamjenik direktora Sektora poslova sa stanovništvom u Komercijalnoj banci.

Cijene zakupa sefova kreću se, u  ovisnosti od veličine i lokacije, u rasponu od 200 do 815 dinara za fizičke osobe, odnosno od 250 do 995 dinara za pravne osobe, na mjesečnoj razini.

„Banka je ostavila klijentima na izbor period za koji mogu zakupiti sef, odnosno potpisati ugovor, a najkraći period je mesec dana“, navela je Milošević.

Zanimanje za sefove raste

U UniCredit banci potvrđeno je da zanimanje klijenata za zakup sefova u posljednjih mjesec dana kontinuirano raste i od ukupnog broja od oko 2.260 sefova, veliki broj njih je već zakupljen.

„Klijenti se mogu opredeliti da iznajme sefove izrađene u tri različite dimenzije, na period od godinu dana. Naknade za iznajmljivanje zavise od dimenzija sefa i kreću se od 3.500 do 6.000 dinara na godišnjem nivou“, rekli su u toj banci.

Klijenti Banke Intesa pokazali su u prvih šest mjeseci ove godine nešto veći interes za zakup sefova u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pa je ukupan broj izdanih sefova u prva dva kvartala 2013. bio za oko 35 posto viši nego u prvoj polovici prošle godine.

U toj banci sefovi su dostupni građanima, kao i gospodarskim subjektima, a najkraće razdoblje zakupa je mjesec dana, naveli su u toj banci.

„Raiffeisen banka beleži povećanu potražnju za sefovima svake godine u letnjim mesecima, u periodu godišnjih odmora, pa je to slučaj i ove godine, a najkraći period na koji se može zakupiti sef je tri meseca“, potvrđeno je i u toj banci.

Izvor: Agencije