Beograd: Završeno suđenje za ubistvo Ćuruvije, presuda 5. aprila

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić (Arhiva)

Specijalni sud u Beogradu zakazao je za 5. april izricanje prvostepene presude četvorici nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti, optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999, nakon što je u četvrtak završnim riječima optuženih okončano suđenje.

Tužilaštvo za organizirani kriminal predložilo je sudu u završnoj riječi da na maksimalne kazne zatvora od 40 godina osudi svu četvoricu optuženih, dok su oni i njihovi branioci tražili oslobađajuće presude.

Tužilaštvo smatra da je nalogodavac ubistva bio “tadašnji državni vrh”, a optuženi izvršioci.

S druge strane, stav odbrane jest da se u tom postupku “sudi jednom vremenu”, da dokaza protiv optuženih nema i da na optuženičkoj klupi ne sjede izvršioci ubistva.

Ispitano više od 100 svjedoka

Za Ćuruvijino ubistvo optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, tadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić i pripadnik tog centra Ratko Romić, kao i Miroslav Kurak, kome se, zbog bijega, sudi u odsustvu.

Tokom višegodišnjeg dokaznog postupka ispitano je više od 100 svjedoka.

Nekadašnji komadant Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek ključni je svjedok u tom postupku jer je nakon njegovog svjedočenja pred Tužilaštvom za organizirani kriminal u januaru 2013. pokrenuta zvanična istraga, kada su uhapšeni Radonjić i Romić.

Ulemek, međutim, nije želio svjedočiti pred sudom, a kao razlog je naveo strah za svoju i sigurnost svoje porodice, a isto su učinili i braća Miloš i Aleksandar Simović.

Ulemek i Simovići u najčuvanijem zatvoru u zemlji, zvanom “Alkatraz”, služe višedesetljetne kazne zatvora.

Marković služi kaznu od 40 godina, a Kurak je u bijegu i za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Radonjić i Romić u kućnom su pritvoru od jula 2017, uz elektronski nadzor, nakon što su prethodne tri i po godine proveli u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu.

Radonjić i Marković terete se za podstrekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Ubijen u dvorištu ispred ulaza

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. ubio Kurak, a saučesnik mu je bio Romić, koji je drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog “javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnijenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti”.

Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu gdje su bile prostorije marketinške službe Dnevnog telegrafa, a s njim je tada bila Branka Prpa.

Izvor: Agencije