Oglasi

Beograd: Završeno suđenje za ubistvo Ćuruvije, presuda 5. aprila

Tužilaštvo za svu četvoricu optuženih traži maksimalne kazne zatvora od 40 godina, branioci traže oslobađajuće presude.
Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko RomićArhiva

Specijalni sud u Beogradu zakazao je za 5. april izricanje prvostepene presude četvorici nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti, optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999, nakon što je u četvrtak završnim riječima optuženih okončano suđenje.

Tužilaštvo za organizirani kriminal predložilo je sudu u završnoj riječi da na maksimalne kazne zatvora od 40 godina osudi svu četvoricu optuženih, dok su oni i njihovi branioci tražili oslobađajuće presude.

Tužilaštvo smatra da je nalogodavac ubistva bio "tadašnji državni vrh", a optuženi izvršioci.

S druge strane, stav odbrane jest da se u tom postupku "sudi jednom vremenu", da dokaza protiv optuženih nema i da na optuženičkoj klupi ne sjede izvršioci ubistva.

Ispitano više od 100 svjedoka

Za Ćuruvijino ubistvo optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, tadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić i pripadnik tog centra Ratko Romić, kao i Miroslav Kurak, kome se, zbog bijega, sudi u odsustvu.

Tokom višegodišnjeg dokaznog postupka ispitano je više od 100 svjedoka.

Nekadašnji komadant Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek ključni je svjedok u tom postupku jer je nakon njegovog svjedočenja pred Tužilaštvom za organizirani kriminal u januaru 2013. pokrenuta zvanična istraga, kada su uhapšeni Radonjić i Romić.

Ulemek, međutim, nije želio svjedočiti pred sudom, a kao razlog je naveo strah za svoju i sigurnost svoje porodice, a isto su učinili i braća Miloš i Aleksandar Simović.

Ulemek i Simovići u najčuvanijem zatvoru u zemlji, zvanom "Alkatraz", služe višedesetljetne kazne zatvora.

Marković služi kaznu od 40 godina, a Kurak je u bijegu i za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Radonjić i Romić u kućnom su pritvoru od jula 2017, uz elektronski nadzor, nakon što su prethodne tri i po godine proveli u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu.

Radonjić i Marković terete se za podstrekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Ubijen u dvorištu ispred ulaza

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. ubio Kurak, a saučesnik mu je bio Romić, koji je drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnijenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu gdje su bile prostorije marketinške službe Dnevnog telegrafa, a s njim je tada bila Branka Prpa.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.