Beograd: Zaustavljena gradnja stanice Prokop

Gradnja željezničke stanice Prokop, koja u Beogradu traje već četiri decenije, ponovo je zaustavljena. Tender koji su raspisale Železnice Srbije je pod pitanjem poslije optužbi da je bilo namještanja.

Na oprezu je i Kuvajtski fond za ekonomski razvoj, koji je za završetak Prokopa Srbiji dao kredit u iznosu od 26 miliona eura.

Kada je počela gradnja Jugoslavija je postojala i njen predsjednik je bio Josip Broz Tito. Trideset i sedam godina kasnije tada zamišljena centralna željeznička stanica služi samo za prolazak lokalnog voza, koji povezuje dva dijela Beograda.

Decenijama je nedostajao novac. Prije dvije godine sredstva su pronađena, ali radovi još nisu počeli.

Sumnja u ispravnost tendera

“Radovi su trebalo da počnu u junu ove godine. Nisu počeli zbog žalbi koje su upućene onih koji nisu pobedili na tenderu”, objašnjava Zorana Mihajlović.

Na tender koji su provele Železnice Srbije za posao vrijedan 26 miliona eura stigle su samo tri ponude. Zbog načina na koji je proveden, organizacija koja je nadzirala taj proces posumnjala je u njegovu ispravnost.

“Bilo je više situacija koje su granične, koje su ukazivale na to da se ceo tender, ceo postupak javnih nabavki, usmerava ka jednom ponuđaču”, kaže Dragan Dobrašinović iz Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava.

Taj ponuđač je, kako navode u Topličkom centru, konzorcij kompanija okupljenih oko Energoprojekta.

“Čovek koji je bio 13 godina direktor Sektora za elektrotehničke poslove u Železnicama [Srbije], a taj sektor je učestvovao u pripremi projektnog zadatka, u pripremi projekta. Isti čovek se pojavljuje na otvaranju ponuda kao predstavnik AŽB Praha, jedne od firmi koje učestvuju u energoprojektovom konzorcijumu”, kaže Dobrašinović.

Koji su, kako kažu, prošli sve procedure. I sada čekaju odgovor na podnijete žalbe.

“Rokovi krenu da teku od momenta prijema kompletne dokumentacije, u smislu svih pribavljenih dokaza potrebnih nama za odlučivanje”, kaže Aleksandra Litričin iz Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

Od gradnje zavisi i ‘Beograd na vodi’

Novac za nastavak gradnje Prokopa obezbeđen je kreditom Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj. U tom fondu za Al Jazeeru kažu da su upoznati s problemima s tenderom, da čekaju rasplet situacije i da ne razmišljaju o povlačenju kredita. I u Vladi Srbije potvrđuju da žalbu od kuvajtskog kreditora zvanično nisu dobili.

“Verujem da će stvari vrlo brzo tu biti rešene, a to znači u toku jula meseca. To, nadalje, znači ukoliko ostaje izvođač onaj koji je pobedio na tenderu, to znači da radovi počinju u avgustu”, kaže ministrica saobraćaja i građevine Srbije Zorana Mihajlović.

Od gradnje stanice Prokop zavisi i “Beograd na vodi”, jer je za realizaciju tog, kako najavljuju, tri milijarde eura vrijednog projekta, potrebno izmjestiti autobusku i željezničku stanicu.

“Lokacija na kojoj se trenutno nalazi železnička stanica trebalo bi da bude srce projekta ‘Beograd na vodi’. Tu bi trebalo da nikne kula visoka 180 metara. Planovi Vlade su da se u raščišćavanje celog priobalja, što podrazumeva i uklanjanje železničke infrastrukture, uloži najmanje 200 miliona evra”, javlja iz Beograda reporter Al Jazeere Marko Subotić.

Izvor: Al Jazeera