Beograd: Za rekonstrukciju aerodroma 21 milion eura

Vučić kazao da je beogradski aerodrom 1. augusta oborio rekord, a Air Serbia u trećoj sedmicu jula imala najbolju sedmicu (Tanjug)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas renovirani Terminal 1 na beogradskom aerodromu ”Nikola Tesla” i najavio da će do septembra 2016. godine biti uložen 21 milion eura iz sredstava aerodroma za rekonstrukciju i poboljšanje kapaciteta.

Vučić je rekao da su i aerodrom i nacionalna aviokompanija Air Serbia profitabilne kompanije koje će biti spremne za direktne letove za Sjedinjene Američke Države u narednih nekoliko mjeseci, prenosi agencija Tanjug.

On je novinarima kazao da je Vlada Srbije veoma zadovoljna poslovnim rezultatima koje postižu aerodrom i Air Serbia, te naveo podatak da je aerodrom 1. augusta oborio rekord, a Air Serbia u trećoj sedmicu jula imala najbolju sedmicu, te da je popunjenost kabina 93 posto.

„Naša namera je da upotpunjujemo i poboljšavamo kapacitete, a dobrom međusobnom saradnjom mogu da napreduju obe kompanije“, rekao je Vučić i izrazio zahvalnost Etihadu što je firmi Air Serbia omogućio dobru mrežu, transferne mogućnosti i znanje.

„Mi smo u toku ove godine od aerodroma prihodovali kao država 13 miliona, a očekujemo i međudividendu od više od nekoliko stotina miliona u septembru“, rekao je Vučić.

Direktno za New York

Istakao je kako se od državne aviokompanije očekuje da i ova godine bude profitabilna, navodeći da ove godine Air Serbia ima sedam posto više putnika nego prošle godine, a da je popunjenost kapaciteta veća nego ikada.

Napomenuo je da će aerodrom i državni avioprijevoznik zajednički raditi da se ispune svi tehnički i sigurnosni uslovi, posebno u vezi sa transferom prtljaga, za letove iz Beograda za SAD, odnosno New York.

Kako je rekao, za SAD će vjerovatno letjeti avion A330 koji će biti kupljen na leasing, a koštat će 500.000 američkih dolara mjesečno.

Vučić je rekao da će do 28. augusta biti izabran privatizacijski savjetnik za aerodrom koji će predložiti Vladi model za to poduzeće, odnosno da li će se ići u privatizaciju ili u koncesiju.

„Tu želimo da postignemo rešenje koje će značiti da neko u budućnosti ne uništi našeg avioprevoznika. Unapred mogu da vam kažem koga ne želimo, ali ne mogu javno, jer žele da unište prevoznika. Želeli su da unište linije koje su najprofitabilnije, ali nešto im ne ide“, rekao je premijer Srbije.

Izvor: Agencije