Beograd: Za ratovanje u Siriji višegodišnje zatvorske kazne

ISIL
Navodno je jedan od osuđenih zapovjedao jedinicom u kojoj su bile osobe sa Balkana (EPA)

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na ukupno 67,5 godina zatvora sedmoricu optuženih za nekoliko kaznenih djela terorizma i suradnju sa skupinom Islamska država Irak i Levant – ISIL, kao i novačenje državljana Srbije na strana ratišta.

Takvom odlukom potvrđena je prvostupanjska presuda Specijalnog suda donesena prije godinu dana.

Trojica – Abid Podbićanin, Goran Pavlović i Rejhan Plojović – tada su osuđena u odsutnosti, jer su u bijegu, a za njima je raspisana međunarodna potjernica.

Sud je Abida Podbićanina, Seada Plojovića i Tefika Mujovića osudio na po 11 godina zatvora, Gorana Pavlovića na 10 godina, a na po 9,5 godina zatvora Izudina Crnovršanina i Rejhana Plojovića, dok je Ferat Kasumović osuđen na 7,5 godina zbog kaznenog djela “terorističko udruživanje u vezi krivičnog dela terorizam”.

Osim toga, Sead i Rejhan Plojović te Mujović i Crnovršanin osuđeni su i zbog kaznenog djela “finansiranje terorizma”, dok su od optužbi za to djelo oslobođeni Podbićanin i Pavlović.

Priključili se ISIL-u i Al-Nusri

Podbićanin, Sead i Rejhan Plojović, Pavlović, Crnovršanin i Kasumović osuđeni su i zbog kaznenog djela “vrbovanje i obučavanje za izvođenje terorističkih dela”, a Mujović zbog počinjenja kaznenog djela “javno poticanje na izvođenje terorističkih dela”.

Seadu Plojoviću, Crnovršaninu, Kasumoviću i Mujoviću prvostupanjskom presudom je produljen pritvor, koji im po ovom rješenju može trajati najdulje do upućivanja u zatvor.

Tužitelji terete Pavlovića i Plojovića da su, uz posredovanje Abida Podbićanina i Tefika Mujovića, početkom 2013. godine uspostavili vezu s organizacijama koje su Ujedinjeni narodi proglasili za terorističke – ISIL i Front Al-Nusra.

Optuženima se stavlja na teret da su od istomišljenika u Srbiji, zemljama u regiji i Zapadnoj Europi kontinuirano prikupljali novac i financirali odlazak više građana Srbije, koje su vrbovali radi sudjelovanja u oružanim sukobima, najprije u kampove za obuku u Siriji, a potom na ratište.

Odveli 24 osobe u sirijski rat

Prema navodima tužitelja, najmanje 24 osobe su tako otišle na sirijsko ratište, a među njima i sedmorica okrivljenih.

Tužitelji navode da je Podbićanin zapovijedao jednom postrojbom u kojoj su bile osobe s Balkana.

Za njega je u nekoliko navrata na pojedinim internet stranicama objavljivano da je poginuo u Siriji, ali sud o tome nije službeno obaviješten.

Optuženi su i da su prikupljali novac za terorizam, zluopotrebljavajući i priloge vjernika, javlja Tanjug.

Izvor: Agencije