Beograd: Uhapšen osumnjičeni za krađu testa iz matematike

Ukradeni test navodno je podijeljen među učenicima više osnovnih škola (Al Jazeera)

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije u Beogradu uhapsili su I. S. (42) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja, saopćio je MUP.

Sumnjiči se da je iskoristio nepažnju svojih kolega u štampariji u kojoj su štampani testovi za završni ispit učenika osmog razreda i tom prilikom ukrao test iz matematike, prenosi Tanjug.

Nakon toga, sumnja se, otišao je u toalet, gdje je test uslikao telefonom, a potom je taj primjerak bacio u WC-šolju i uništio ga.

Osumnjičeni je to uradio kako bi test odnio sinu, koji je u završnom razredu jedne osnovne škole u Beogradu, kako bi mu pomogao da lakše položi završni ispit.

Sumnja se i da je uz pomoć sina osobe I. S. riješeni test iz matematike došao do njegovih drugara i njihovih roditelja, nakon čega su oni, posredstvom aplikacije Viber, dijelili drugim roditeljima i učenicima u više osnovnih škola.

Protesti đaka

Osumnjičenom I. S. određeno je zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, kaže se u saopćenju.

U međuvremenu, više stotina đaka osmih razreda iz Beograda ponovo je protestiralo ispred zgrade Ministarstva prosvjete. 

Traže smjenu ministra prosvjete Mladena Šarčevića i poništavanje ovogodišnje male mature iz matematike. 

Mala matura iz tog predmeta trebala je biti održana u utorak, ali su zadaci s prijemnog dospjeli u javnost, zbog čega je test pomjeren za četvrtak.

Izvor: Al Jazeera i agencije