Beograd: Studenti traže ostavku ministra obrazovanja

Demonstranti u devetoj protestnoj šetnji Beogradom (Al Jazeera)

Deveti protest protiv aktuelne vlasti, “Jedan od pet miliona” počeo je u subotu oko 18 časova na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, čitanjem pisma studenata beogradskog Fakulteta političkih nauka, u kojem se traži ostavka ministra prosvete Mladena Šarčevića, zbog toga što je profesore koji su podržali proteste nazvao neozbiljnim.

“Svesni smo da mnogo mladih sa fakultetskim diplomama odlazi iz zemlje…Oduzeli ste nam dostojanstvo, oskrnavili ste sve ono čemu nas profesori uče, a vaš ministar (Mladen) Šarčević je sve te profesore nazvao neozbiljnim imenima i zato tražimo njegovu ostavku”, stoji u pismu koji je pročitao jedan od organizatora Miodrag Simović.

Studenti FPN pozvli su ostale studente Univerziteta u Beogradu i sa ostalih univerziteta u Srbiji da im se pridruže i da se pobune protiv vlasti Aleksandra Vučića.

Nestručni u institucijama, stručni u inostranstvu

Profesorka Filozofskog fakulteta Marija Bogdanović, dekan tog fakulteta tokom protesta 1996/1997, rekla je da se građani već 50 godina, od 1968, okupljaju na Platou da kao slobodni građani iskažu nezadovoljstvo stanjem u društvu.

“U ovom protestu smo zajedno, kao misleći ljudi koji hoće da žive u demokratski organizovanom društvu, a ne u društvu vladavine jednog vođe, u zatvorenom društvu”, rekla je ona.

Dodala je da nestručni vode institucije, a stručni napuštaju zemlju.

Okupljenima su se obratili i umetnik Marko Šelić Marčelo i predstavnica Udruženja malinara Sladana Stanković.

Nakon njihovog obraćanja građani su sa Platoa krenuli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama.

Ispred zgrade Predsedništva Srbije organizatori beogradskog protesta “Jedan od pet miliona” ostavili su tri kutuje u koje su potom građani počeli da ostavljaju poruke sa objašnjem zašto učestvuju u protestnoj šetnji.

Dug spisak zahtjeva

Okupljeni su nosili transparente sa natpisima “Mi smo uz narod, ne uz sadašnje i buduće lopove”, “Napolju je vučje vreme”, “Dosta obećanja i laži, penzioneri su gladni, a sa razglasa se čuju pesme “Izađi i bori se”, “Barbarina pesma”. . .

Na početku organizovanja protesta zatraženo je da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronađu nalogodavci napada na Borka Stefanovića i aktiviste Levice.

Zahtevi su dopunjavani, pa je od RTS-a zatraženo da protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva Olivera Ivanovića i napada na novinara Milana Jovanovića.

Potom je zatražena ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića i generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa Nebojše Lj. Stefanovića.

Protesti se održavaju u nizu gradova, podršku su im dali brojni profesori univerziteta, advokati i umetnici.

Izvor: Agencije