Beograd: Studenti ne odstupaju

Zbog protesta studenata, Filozofski fakultet u Beogradu u blokadi je već mjesec dana.

Senat Univerziteta prijeti im da bi mogli izgubiti cijeli zimski semestar, ali studenti ne odustaju, izvijestio je Dušan Hadži Nikolić, novinar Al Jazeere.

Umjesto u učionicama, studenti dan provode ispred fakulteta. Odlučni su da protestiraju sve dok im zahtjevi ne budu ispunjeni.

Uroš iz  samoorganiziranog studentskog pokreta je rekao: “Sada postoji ta pretnja padom semestra za koju je ministar izričito rekao da neće biti pada semestra, ali oni prete i šire priču po studentima kako bi se studenti okrenuli jedni protiv drugih. Ako izdržimo sada, mislim da je jedino što im preostaje da nam ispune zahteve.”

Dekan tvrdi da su svi zahtjevi ispunjeni. A onaj ključni u najvećim crtama, odnosno da student ima pravo da prijavi 60 plus 10 bodova. Ako dodatnih deset ne ostvari, onda za njih u narednoj godini plaća punu cijenu. Iz Uprave fakulteta se nadaju da će blokada biti prekinuta.

“Danas već se održava jedan zbor na kome oni treba da razmatraju situaciju. Ja mogu da se pravim optimista da će da pobede oni koji smatraju da blokadu treba okončati, to jest oni koji žele da normalno studiraju”, kazao je dekan filozofskog fakulteta Miloš Arsenijević.

Različiti stavovi

Iz Uprave tvrde kako većina studenata želi da se vrati na nastavu. Oni koji protestiraju ne slažu se sa tim i napominju da će zbog stavova Uprave do dogovora teško doći.

“Nismo sigurni, iskreno, pošto se uprava ponaša tvrdoglavo već 35 dana i odbija da pregovara i sarađuje sa studentima, tako da iskreno ako nisu to za 35 dana uradili i doveli u pitanje semestar, doveli u pitanje sve studente, ne samo studente u blokadi nego i one koji bi da idu na nastavu, onda nešto nisam siguran”, rekao je jedan od studenata.

U Dekanatu kažu da je jedini mehanizam koji bi osigurao prekid blokade asistencija policije što, kako kažu, ne žele da rade. Vjeruju da će, uprkos bojkotu nastave, školska godina biti završena kako je i planirano.

Prodekanica za nastavu Danijela Stefanović je kazala: “Naravno da je svaki izgubljeni čas velika šteta sa različitih stanovišta. U nadi da će se blokada okončati danas, sutra, možda u ponedeljak, napravićemo i kalendar nadoknade nastave. Ono što je u ovom trenutku sasvim izvesno da ćemo ostati bez zimskog i dobrog dela letnjeg raspusta, ali kao što rekoh, školska godina neće biti ugrožena”.

Na Filozofskom fakultetu ima gotovo 5.000 studenata, a prema tvrdnjama Uprave, u blokadi nastave učestvuje blizu jedan posto. Zbog toga, kažu da je potrebno promijeniti sistem, kako se više ne bi dolazilo u slične situacije.

Izvor: Al Jazeera