Oglasi

Beograd: Skup Inicijative mladih povodom genocida u Srebrenici

Tridesetak predstavnika ove grupe držali su transparent na kome je pisalo 'Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici'.
Skup, koji je prošao bez incidenata, osiguravalo je više desetaka policajacaTanjug

Inicijativa mladih za ljudska prava je u srijedu navečer u parku pored Predsjedništva Srbije održala komemorativni skup za žrtve genocida počinjenog u Srebrenici.

Tridesetak predstavnika Inicijative mladih držali su transparent na kome je pisalo "Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici", a u 20:00 sati su upalili svijeće oko fontane u parku, u znak sjećanja na žrtve.

Predstavnik Inicijative Marko Milosavljević rekao je da je ove godine prisutan "zid ćutanja" u odnosu na prethodne godine kada je riječ o događajima u Srebrenici.

Milosavljević smatra da veliki broj ljudi negira i relativizira taj zločin.

Afirmirati dijalog o prošlosti

Kako je naveo, poštovanje žrtava mora pratiti osuda ratnih zločinaca.

On smatra da je društvu potrebno da afirmira dijalog o ratnoj prošlosti, kao i da djeca u školama i mladi imaju priliku učiti "kakvi su se užasi desili pre 20 godina".

Na skupu se pojavilo nekoliko građana sa srpskim zastavama i transparentima, na kojima je pisalo "Laž, Hag" i "Stop antisrb, hate propaganda".

Skup, koji je prošao bez incidenata, osiguravalo je više desetaka policajaca.

Izvor: agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.