Oglasi

Beograd: Šetnja i svijeće za ubijenog Olivera Ivanovića

Stotine građana u više gradova Srbije protestuju protiv vlasti Aleksanda Vučića od kraja 2018. godine, nakon napada na lidera Levice Borka Stefanovića.
Protest 'Jedan od pet miliona' beograđani su u subotu navečer posvetili ubijenom Oliveru IvanovićuAl Jazeera

Protest 'Jedan od pet miliona' Beograđani su u subotu navečer posvetili ubijenom predsjedniku Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću, zbog čega su u centru grada zapalili svijeće za Ivanovića.

Kako javlja reporter agencije Beta, na čelu kolone, koja je masovnija nego ranije, građani su nosili  transparent na kojem piše "Nas je ipak više!".

Zbog poštovanja prema Ivanoviću, jednom od najutjecajnijih političara na Kosovu večeras nije bilo obraćanje govornika, kako je to uobičajeno, a umjesto toga emitovani su govori Ivanovića, u kojem ubijeni lider SDP-a upozorava na lošu politiku srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Od 'krvavih košulja' do '1 od 5 miliona'

"Lider opozicije na Kosovu, Ivanović, izrešetan je s leđa u sred bela dana. Nakon dve godine mi još uvek ne znamo nalogodavce tog događaja, ali nas svakoga dana podsećaju na to kome sve smeta drugačije, slobodno, demokratsko razmišljanje kakvo je Oliver imao", poručeno je na skupu.

Skup pod nazivom - "Nas je ipak više. Ne zaboravi Olivera Ivanovića", počeo je na platou ispred Filozofskog fakulteta, nakon čega su građani krenuti u protestnu šetnju do Hrama Svetog Save.

Ivanović je ubijen 16. januara prije dvije godine u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, ispred prostorija organizacije koju je vodio, hicima iz pištolja, ispaljenih iz automobila u pokretu.

Stotine građana u više gradova Srbije protestuju protiv vlasti Aleksanda Vučića od kraja 2018. godine, nakon napada na lidera Levice Borka Stefanovića. Prvi protest održan je 8. decembar 2018. u Beogradu pod nazivom „Stop krvavim košuljama", da bi kasnije preimenovan u „1 od 5 miliona". Slogan je nastao kao odgovor na izjavu predsjednika Vučića koji je poručio da neće ispuniti nijedan zahtjev opozicije čak i ako na ulice izađe pet miliona ljudi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.