Beograd: Protesti protiv državne podrške ratnim zločincima

Povod za protest, kako su naveli organizatori, jest kampanja promocije ratnih zločinaca i najave novih ratova (Anadolija)

Inicijativa mladih za ljudska prava u Beogradu je u četvrtak navečer održala protest pod nazivom “Uvek pištaljka, nikad više puška”, s kojeg je poručila da se protivi državnoj podršci ratnim zločincima, huškanjima na nove ratove i represiji nad aktivistima za ljudska prava.

U centru Beograda, između Predsjedništva Srbije i Skupštine Beograda, raširili su transparent “Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama”, prenosi Anadolija.

Povod za protest, kako su naveli, jest kampanja promocije ratnih zločinaca i najave novih ratova, koja je oživjela time što je Ministarstvo odbrane Srbije izdalo knjige Nebojše Pavkovića i Vladimira Lazarevića i time što Veselin Šljivančanin govori o mogućnosti novih ratova u medijima, kao i da bi iskazali protivljenje presudi koju su dobili za remećenje javnog reda zbog toga što su istakli transparent protiv govora Šljivančanina.

Prestati s retorikom koja poziva na rat

Sofija Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) rekla je novinarima kako je osnovna poruka da ne žele da ratne zločince “heroizuju država i javne ličnosti u politici”.

“Ono što želimo je da Ministarstvo odbrane prekine da izigrava PR službu osuđenih ratnih zločinaca i ono što želimo i što je naš zahtev kao građana i građanki Srbije je da se [zastupniku u Skupštini Srbije iz Srpske radikalne stranke] Vojislavu Šešelju prekine mandat zato što je to protivzakonito”, rekla je ona.

Kao drugi zahtjev istakla je prestanak retorike koja poziva na rat i “ne doprinosi miru u regionu”.

“Ovaj put smo, takođe, poslali pismo predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić povodom knjiga koje je objavilo Ministarstvo odbrane koje se odnose na generala Pavkovića i generala Lazarevića i zapravo smo dobili odgovor od premijerke, koja nas je pozvala na sastanak sutra, 2. novembra”, navela je Todorović.

Najavila je da će predstavnici Inicijative ići u petak na sastanak, gdje će iznijeti sve te poruke i zatražiti “odgovorno postupanje Vlade i svih njenih institucija”.

Nije dobra poruka za evropske integracije

“Poslaćemo još jednom jasnu poruku da su Miloševićeve [Slobodan, bivši predsjednik Srbije i Savezne Republike Jugoslavije i optuženi za ratne zločine] metode, retorika devedesetih godina, nešto što neće dovesti mir, već znamo čemu je to dovelo. Ukoliko hoćemo mir, Srbija mora da preuzme aktivnu ulogu u izgradnji ovog mira i da bude lider u celokupnom ovom procesu, a ne da imamo institucije koje negde drže stranu ratnim zločincima i koje ne doprinose niti edukaciji mladih po ovom pitanju niti miru u regionu, jer ako smo se za to strateški opredelili, onda moramo na tome strateški i da radimo”, dodala je.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) Milan Antonijević istakao je da je jedan od povoda protesta to što je “jedna organizacija koja je koristila slobodu izražavanja naišla na osudu i pravosudnih organa, ali i same države”.

“Mislim da to nije dobra poruka kada govorimo o evropskim integracijama, o vrednostima koje se šalju mladim ljudima”, naveo je on.

Kako je objasnio, treba poštivati sve presude – i domaće, i strane – koje se odnose na ratne zločine.

Možda i pred Sudom za ljudska prava

“Takva poruka mora dolaziti i od svih državnih organa, i iz Narodne skupštine, gde se ne može slati poruka podrške ratnim zločinima ni iz izvršne vlasti, a, na kraju krajeva, ni iz pravosuđa, koje je dužno da ovakve presude zaista i poštuje i da, sa jedne strane, gleda i kako izgleda sloboda izražavanja i koje su njene granice”, dodao je on.

Najavio da mogućnost ustavne žalbe, kao i mogućnost da se pojave pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

Među transparentima mogli su se vidjeti i “Veselin Šljivančanin, ratni zločinac”, “Nisu naši heroji”, “Uvek pištaljka”, “Nikad više puška”, a skup je osiguravala policija.

Izvor: Agencije