Beograd: Postignut dogovor s Prištinom o prelazima

Postignut dogovor o konceptu integrisanog upravljanja prelazima, saopćila EU (EPA)

Šef beogradskog pregovaračkog tima Borko Stefanović potvrdio je danas da je u dijalogu sa Prištinom postignut dogovor o integrisanoj kontroli prelaza na Kosovu.

“Mislim da je jasno da nije iznuđen dogovor, zbog toga što nas niko nije mogao da natera na takav sporazum koji je u suprotnosti sa Ustavom i rezolucijom 1244. Prema tome, oni kojima je možda iznuđeno je Priština. Samim tim što nisu uspeli da postave nikakve svoje simbole, zastave ni grbove, niti su mogli da isposluju da su Jarinje i Brnjak kao dva severna prelaza jednaki sa ostalima”, kazao je Stefanović za Al Jazeeru.

Stefanović je na konferenciji za štampu u misiji Srbije pri EU rekao da je nakon sinoćnjeg završetka razgovora”, kada je izjavio da dogovor nije postignut, beogradska delegacija u međuvremenu dobila garancije i detalje u vezi sa prelazima.

“Mi nismo izazvali zabunu, sinoć nije bilo dogovora ali smo u međuvremenu dobili garancije i detalje u vezi sa prelazima tako da sada mogu da kažem da je dogovor postignut i stupiće na snagu kada ga usvoje nadležni državni organi i kada primena bude moguća”, rekao je Stefanović.

Posljednji krug pregovora između Beograda i Prištine završio jesinoć  kontradiktornim informacijama u kojima su svjetske agencije, citirajući medijatore iz EU javile da je dogovor postignut, dok je srbijanska agencija Tanjug prenijela stav Stefanovića da su razgovori okončani bez  dogovora.

“I pored svih napora koje smo danas uložili dogovor nije postignut. Iako smo značajno približili stavove treba još da se stavi tačka na i”, rekao je Stefanović sinoć po okončanju razgovora.

On je precizirao da je ostalo da se definiše pitanje garancija vezanih za tablice da bi se omogućilo građanima na sjeveru Kosova da se slobodno kreću u skladu sa Ustavom Srbije i rezolucijom 1244.

Strane su se saglasile, tvrdi Tahiri

“Nakon tri dana maratonskih razgovora konačno smo došli do dogovora o integrisanom upravljanju prelazima. Obje strane su se saglasile da primijene evropski model na svih šest prelaza”, kazala je Tahiri po okončanju najnovije runde razgovora.

‘Neozbiljna izjava’

Prema njenim riječima, taj model predviđa da će prelazi biti pod jurisdikcijom obje strane, a sve tri strane (Beograd, Priština i međunarodna zajednica) uskoro će potpisati protokol.

Upitana da prokomentariše izjavu šefa beogradskog tima Stefanovića da dogovora još nema, ona je rekla da je “ta izjava neozbiljna” i da je čudi s obzirom na to da se Stefanović u dosadašnjim razgovorima pokazao kao ozbiljan sagovornik.

Izvor: Agencije