Beograd: Oslobođen novinar Igor Stanojević

Stanojevića [lijevo] je policija uhapsila bez obzira na novinarsku legitimaciju, saopćeno je iz Beldocs festivala (Beldocs)

Prekršajni proces i dalje u toku, ali ipak, sloboda, napisao je na Facebooku novinar Igor Stanojević, nakon što je pušten iz pritvora u četvrtak kasno poslije podne.

Stanojević, koji je selektor Beldocs festivala, član Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i saradnik Politike uhapšen je oko ponoći ispred Pravnog fakulteta, saopćeno je iz Beldocsa tokom dana. 

Kako je navedeno u ranijem saopćenju, Stanojevića je policija uhapsila, te i pored novinarske legitimacije držala ga je više od sat vremena sputanog na asfaltu, da bi ga odvezla zajedno sa grupom uhapšenih građana u nepoznatom pravcu. 

Zabrana komuniciranja sa porodicom i advokatom 

Porodica je angažirala advokata kome nije bilo dozvoljeno da vidi Stanojevića, navedeno je u saopćenju.

Tim Beldocs festival zatražio je ranije danas od nadležnih institucija da objelodane informaciju gdje se Stanojević nalazi, kao i da mu omoguće kontakt sa porodicom i advokatom.

Također, Beldocs festival apelova je na nadležne da oslobode Stanojevića svih sumnji i mogućih optužbi, imajući u vidu da je riječ o novinaru, koji je bježeći od suzavca presretnut i savladan od strane policije, a potom i priveden.

Igor Stanojević do sada nije hapšen, i nema kriminalni dosije, saopćeno je.

Osude zbog policijskog nasilja 

Protesti u centru Beograda počeli su u utorak navečer mirno, potaknuti najavom srbijanskog predsjednika o ponovnom uvođenju policijskog sata zbog pogoršane epidemiološke situacije, a prerasli su u sukobe nakon što je jedna skupina demonstranata nasilno ušla u predvorje zgrade srbijanskog parlamenta.

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopćilo je u četvrtak da je do sada prekršajno i krivično procesuirano 25 osoba, među kojima je “više njih zbog sumnje da su počinili kaznena djela izazivanje opće opasnosti i nasilničko ponašanje”.

Tužilaštvo u saopćenju napominje kako ti podaci “nisu konačni” jer je u toku identificiranje i drugih osumnjičenih i za kaznena djela i za prekršaje protiv javnog reda i mira.

Brojne nevladine organizacije kao i opozicione partije osudile su nasilje tokom demonstracija u Beogradu, među kojima je i nasilje policije.

Izvor: Agencije