Beograd: Odgođeno suđenje za zločine u Kravici

Optuženi se terete da su u hangaru Kravice 14. jula 1995. godine ubili 1.313 Bošnjaka (Arhiva)

Ogođeno je suđenje osmorici pripadnika Specijalne brigade Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, optuženih za zločine počinjene nad civilima u selu Kravica kod Srebrenice.

Suđenje pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odgođeno je za 13. april zbog nedolaska jednog od optuženih.

U tom procesu optužnica tereti Nedeljka Milidragovića, Aleksu Golijanina, Milivoja Batinića, Aleksandra Dačevića, Boru Miletića, Jovana Petrovića, Dragomira Parovića i Vidosava Vasića.

Svi optuženi su se ranije izjasnili kako nisu krivi po optužbama, a detaljnu odbranu za sada je iznio samo Batinić, dok su Nedeljković i Golijanin odbili to učiniti.

Tužilaštvo za ratne zločine tereti optužene za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu, a u ovom postupku planirano je saslušanje mnogobrojnih svjedoka i eksperata, kao i izvođenje drugih dokaza.

Optuženi se terete da su u Srebrenici počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom tako što su u hangaru Kravice 14. jula 1995. godine ubili 1.313 Bošnjaka.

Ubijeno više od 8.000 Bošnjaka

Među žrtvama koje su ubijene u hangaru do sada je identificirano više od 1.300 civila bošnjačke nacionalnosti, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnim grobnicama Glogova 1 i 2 i Ravnice, kao i u više sekundarnih grobnica.

U napadu na “zaštićenu enklavu” Ujedinjenih naroda Srebrenica, u julu 1995. godine, koji su izvele jedinice tadašnje Vojske RS-a, pod komandom optuženog za genocid i ratne zločine, generala Ratka Mladića, ubijeno je više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Deseci hiljada žena, djece i starijih ljudi deportirani su ili su spas bili prinuđeni tražiti u okolnim šumama, tražeći put ka slobodnoj teritoriji na području Tuzle.

Zločine u Srebrenici Međunarodni sud pravde u Hagu 2007. godine zvanično je proglasio genocidom.

Izvor: Al Jazeera i agencije