Beograd: Odavanje počasti žrtvama genocida Srebrenice

Organizacije civilnog društva u Srbiji svakog 11. jula na različite načine obilježavaju godišnjicu genocida u Srebrenici.

Njih šest ove godine to će učiniti zajedno, pružajući podršku akciji pod nazivom “Sedam hiljada”.

Osuđujući negiranje genocida, ove organizacije pozivaju da se na svim nivoima društva u Srbiji razvije odgovoran odnos prema naslijeđu ratne prošlosti.

Akciju “Sedam hiljada” podržavaju zbog toga što ona, kako kažu, dolazi iz potrebe građana i građanki Srbije “da 11. jula ne ćute”.

Inicijativa novinara Dušana Mašića

Akcija “Sedam hiljada” organizira se na inicijativu novinara Dušana Mašića, koji je na društvenim mrežama predložio da 7.000 ljudi legne ispred Narodne skupštine Srbije u znak sjećanja na žrtve srebreničkog genocida, počinjenog u julu 1995. godine.

“Akcija ‘Sedam hiljada’ je odgovor na iznova i iznova iskazanu potrebu pojedinih krugova da stradanje u Srebrenici minimizuju, ili na bilo koji način opravdaju. To je poziv na akciju kojom će se pokazati drugačije lice Srbije, kojom će se iz 7.000 usta odlučnije nego ikada bez ikakvog ‘ali’ izgovoriti – žao mi je”, rekao je aktivista Đorđe Bojović iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Izvor: Al Jazeera