‘Beograd na vodi’ za tri milijarde dolara

Realizacija projekta 'Beograd na vodi', uz rast autoindustrije i poljoprivrede, značila siguran izlazak Srbije iz krize (Tanjug)

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je u subotu prezentaciji projekta “Beograd na vodi”, koji mu je predstavio Mohammed Al-Abbar, direktor novoosnovane kompanije Eagle Hills.

Abbar je vlasnik kompanije Emmar Properties iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je u Dubaiju podigla najvišu zgradu na svijetu “Burj al-Arab”.

Investitor iz Emirata spreman je u projekat “Beograd na vodi” investirati više od tri milijarde dolara, prenosi Tanjug.

Vučić je u petak najavio da će Abbar njemu i njegovom timu predstaviti plan za Savski amfiteatar, gdje bi trebalo graditi apartmane, hotele, molove, operu…

Prvi potpredsjednik Vlade je istakao da bi realizacija projekta “Beograd na vodi”, uz rast autoindustrije i poljoprivrede, značila siguran izlazak Srbije iz krize.

Centar svjetske klase

“Ako uspemo, a daćemo sve od sebe da realizujemo [projekat ‘Beograd na vodi’], a uspećemo, jer lestvice postavljamo visoko, potpuno sam siguran da će to značiti izlazak iz krize građevinske industrije. Sa ovakvim rastom u autoindustriji i poljoprivredi, to znači siguran izlazak naše zemlje iz krize”, rekao je Vučić.

Abbar je najavio u subotu da će za početnu investiciju projekta “Beograd na vodi” biti potrebno od 2,5 do 2,8 milijardi eura, poručivši da je pokrenut u pravom trenutku kada je u pitanju budućnost Srbije.

On je novinarima u Beogradu rekao da se projektom pokreće ekonomija Srbije, a na pitanje kada će biti završen, kaže da je trenutno gotovo 90 posto posla.

Međutim, treba dovršiti detalje, poput lokacija za parkove, ambulante, tržne centre i ostale objekte na kojima će se “odvijati život na rijekama”.

“Kada imate tako obiman prijekat kao što je ovaj, zaista pokrećete ekonomiju unaprijed, jer podstičete gotovo sve njene sektore – ugostiteljstvo, turizam… što je nevjerovatan efekat ovog projekta, koji mnogo doprinosi zemlji”, rekao je Abbar, dodajući da je za njegovu kompaniju Eagle Hills “Beograd na vodi” bez sumnje jedan od najvažnijih projekata.

Prema njegovim riječima, radi se o obimnom projektu, koji će biti na zanimljivoj lokaciji i čime se “može stvoriti moderan grad, uz nove tehnologije, dizajn i građevinarstvo”.

On je najavio da će njegova kompanija narednih nekoliko mjeseci biti u Beogradu, a u zavisnosti od onog što se bude dešavalo, u saradnji s lokalnim vlastima, radit će kako bi projekat bio završen u što kraćem periodu.

“Veličina i značaj su također bitni. Dolazimo u interesantno vrijeme u životu i budućnosti zemlje i zaista je nevjerovatna veličina prostora na kojem možemo napraviti grad koji će odisati modernim izgledom, imati unaprijeđene usluge, gdje će biti korištene najmodernije tehnologije, dizajn, konstrukcije, a istovremeno omogućiti stil života kako bi trebao izgledati za ljude u budućnosti. Podrška koju dobijamo iz Vlade i na lokalu je nevjerovatna i mislim da je ovo nevjerovatna prilika za sve nas”, smatra Abbar.

Projekat “Beograd na vodi”, poručio je Abbar, veoma je zahtijevan i za njega je potrebno vrijeme, a prilikom njegove realizacije mora se misliti i na zaštitu životne sredine.

“Kao kompanija koja ulaže u projekte, važni su nam zarada i poslovanje, ali istovremeno ne bismo uspjeli i napredovali ako ne doprinosimo lokalnoj zajednici i ekonomiji, jer to je i naš uspjeh”, kazao je Alabar.

Eagle Hills, kompanija sa sjedištem u UAE-u, fokusira se na velike projekte u oblasti nekretnina na međunarodnim tržištima.

Kompanija je saopćila da počinje s radom na projektu “Beograd na vodi” i gradi centar svjetske klase za Srbiju.

Ta investitorska kompanija najavila je planove za finansiranje i razvoj velikih projekata u oblasti nekretnina na ključnim međunarodnim tržištima, s ciljem da ubrza rast lokalne ekonomije.

Kompanija je objavila početak radova na projektu “Beograd na vodi “, uz podršku Vlade Srbije, za izgradnju centra svjetske klase u ovoj zemlji.

Kako je saopćeno iz te komapnije, projekat će se graditi zahvaljujući jakim bilateralnim odnosima između UAE-a i Srbije, posebno nakon nedavne posjete Beogradu princa prestolonasljednika, šeika Mohammeda Bin Zayeda Al-Nahyana.

Radna mjesta za mlade

Usmjerena na partnerstvo i jačanje lokalne zajednice, kompanija Eagle Hills će se fokusirati na jedan od najkritičnijih izazova ekonomije zemalja u razvoju – stvaranje radnih mjesta za mlade.

Iskorištavanjem moći tehnologije i promocije lokalnog ljudskog kapitala, kompanija će raditi na promociji svestrane socio-ekonomske dobrobiti lokalne zajednice, dodaje se u saopćenju.

Eagle Hills, koji trenutno radi na više sličnih velikih projekata širom svijeta, ima za cilj da postane jedna od najuglednijih svjetskih kompanija za razvoj trzišta nekretnina, što doprinosi povećanju građanskog ponosa i tržišne konkurentnosti gradovima u kojima posluje.

Geografski fokus kompanije bit će međunarodna tržišta s visokim potencijalom rasta.

Abbar će, kako se navodi u saopćenju, voditi kompaniju sa svojim timom koji ima iskustva u stvaranju projekata orijentiranih prema rastu urbanih centara koji stimuliraju ključna područja ekonomskog rasta.

Izvor: Agencije