‘Beograd na vodi’ posvađao struku i vlast

Beograd je ponudio potencijalnim kupcima stanove u ekskluzivnom naselju “Beograd na vodi”.

Ugovor o gradnji objekata, međutim, još nije potpisan, ali gradske vlasti navode da investitor iz Abu Dhabija želi vidjeti kolika je zainteresiranost za stanove prije nego što počne gradnju.

Arhitekte iz Srbije pozivaju vlast da obustavi taj projekat jer bi mogao ugroziti beogradsku infrastrukturu, javlja Marko Subotić, novinar Al Jazeere.

Od danas je u ponudi 320 stanova u Beogradu. U zgradi visokoj 20 spratova sa pogledom na Savu, Dunav ili centar Beograda nude se stanovi različitih veličina. No, sve je još samo ideja.

Siniša Mali, gradonačelnik Beograda, kazao je: “Cena stanova još nije poznata. Upravo se ovaj proces radi da bi se cena stana odredila, da investitor oseti tržište i da li postoji zainteresovanost i na osnovu toga će formirati cenu”.

“Beograd na vodi” označen je kao projekat od nacionalnog značaja, čije će projektiranje i gradnju finansirati kompanija iz Abu Dhabija.

Srbiji su prošle godine predstavili izgled budućeg najluksuznijeg dijela Beograda u koji će, kako su obećali, uložiti tri milijarde eura. Prije toga Srbija će finansirati pripremu terena.

“Kada budu izmeštene železnička i autobuska stanica na tim lokacijama će, navode investitori, biti izgrađeni oblakoderi. Jedan od njih je visok 200 metara i to je glavni problem ‘Beograda na vodi’, navode stručnjaci, jer će na prostoru od 100 metara biti sazidano toliko objekata da infrastruktura Beograda neće moći to da izdrži”.

Velika gradnja

Na prostoru na kome su trenutno šut, olupine brodova i đubre predviđeno je da se izgradi dva miliona kvadrata među kojima 30 kula visokih 100 metara.

Dragoljub Bakić iz Akademije arhitekture Srbije rekao je: “Treba, izračunali smo, 25 miliona kubika vode dnevno za takve korisnike. Nema Beograd tu vodu”.

Arhitekte pozivaju vlast da obustavi projekat koji će, kako smatraju Srbiju, previše koštati. Prema procjeni opremanje zemljišta koštat će 300 miliona eura i te troškove snosit će Srbija. To je, prema mišljenju stručnjaka, potcjenjivanje troškova.

“Nas će, ako ozbiljno hoćemo da opremimo zemljište, metro, most, obilaznice, makiš, jedna stanica to koštati ne manje od devet milijardi. Umesto da kažemo ‘mi ulažemo devet milijardi’, mi kažemo ‘ulažemo 300 miliona’ i onda kad sednemo onda smo neravnopravni”, dodao je Bakić. 

Početak radova najavljuje se na ljeto, ali ugovor između dviju strana još nije potpisan

“Ugovor će se potpisati u narednih nekoliko nedjelja, ali sve ove aktivnosti koje se dešavaju su usmerene ka tome da se ovaj projekat realizuje. Nemamo nikakvu indikaciju da bilo šta ide loše, da taj projekat neće da se desi”, kazao je gradonačelnik Mali.

Osim arhitekata i pojedini građani aktivno su se uključili u borbu protiv ovog projekta. Pod sloganom “Ne davimo Beograd” izdali su časopis i najavili da razmišljaju o prikupljanju potpisa za referendum o “Beogradu na vodi”.

Dobrica Veselinović je rekao: “Primer Dubrovnika i brda Srđ koji je posle referenduma i pritiska građana odbačen projekat, isto smo naveli primer Berlina i bivšeg aerodroma koji je isto sačuvan posle građanskog referenduma”.

“Beograd na vodi” nedavno je predstavljen i na Sajmu infrastrukture u Cannesu, a u gradskoj vlasti se nadaju da će privući ljude iz svih zemalja svijeta da kupe kvadrate na obali Save.

Izvor: Al Jazeera