Beograd: Jug Srbije od strateške važnosti

Dačić: Danas herojstvo nije dati život uzalud, već otvaranje novog radnog mjesta i izgradnja puteva (AFP)

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u Pirotu da je ekonomija važnija od politike i da Srbija ide u Evropsku uniju, ne zato što je neko na to tjera, već da bi narod živio bolje.

“Svi oni koji kažu da nas neko tera u EU – lažu. U EU idemo da bi bilo bolje i da bi ovaj narod živeo bolje, a ne kad idemo u Bugarsku, da naša deca osećaju da idu na zapad”, rekao je Dačić.

Radna mjesta

Premijer Srbije je istakao da danas herojstvo nije dati život uzalud, već da je herojstvo otvaranje novog radnog mjesta i izgradnja puteva.

Dačić je istakao da je zadatak Vlade ne samo da govori o visokoj politici, međudržavnim odnosima, o krizi u Siriji i drugim dijelovima sveta, već da treba da se usmjeri na ono što se dešava u Srbiji i kako živi narod ovdje “sa najmanjim platama i penzijama u regionu, najvećim kamatama u bankama u regionu i najnestabilnijom valutom u regionu”.

“Zato ja ne pozivam ovaj narod da uzaludno daje život za izgubljene bitke već da to čini za one kojima može da pobedi, a to je da Srbija ide dalje ka EU. Mi ne činimo evro korak. To nije evro korak, već srpski korak, jer sam ja predsednik Vlade Srbije”, rekao je Dačić. „Ako nam ne valja u EU lako ćemo da izađemo.“

Premijer je rekao da ne može da bude takva situacija da jug Srbije gine u ratu, a da u miru “uživaju neki drugi koji su bili protiv nacionalnih i državnih interesa, dok se taj rat vodio”.

Premijer Dacić izjavio je u Pirotu da je jug Srbije strateški važna teritorija i da država ne smije dozvoliti da se stvari odvijaju na njenu štetu, jer se sve više upropaštava kraj, u kojem je sve manje stanovnika, javlja Tanjug.

“Jug Srbije mnogo je dao za Srbiju i nisam siguran da mu je Srbija na adekvatan način odgovorila. Od ukupnog broja nerazvijenih opština najveći broj se nalazi na jugu. Ako tome dodamo da je državni i nacionalni interes strateški važna teritorija juga Srbije, onda nikako ne možemo da dozvolimo da se stvari odvijaju na štetu Srbije, a to je da ima sve manje stanovništva i da se sve više upropaštava ovaj kraj”, rekao je Dačić.

Glavni zadatak

On je naglasio da je jedini način za sprečavanja raseljavanja juga Srbije – stvaranje uslova za normalan život, koji bi bio isti kao i u drugim krajevima zemlje.

“Ako se to ne desi, imaćemo drastične promene nacionalnog sastava stanovništva, napuštanje određenih krajeva koji su u značajnoj meri već napušteni i dodatno osiromašenje ovog kraja Srbija ne sme da se dozvoli”, poručio je premijer Srbije.

Dačić je ponovio da će narednih nedjelja u Nišu biti organizovan sastanak gradonačelnika i predsjednika opština svih pet okruga s juga Srbije (Nišavski, Pirotski, Toplički, Jablanički i Pčinjski), sa ciljem da se napravi tijelo koje će brinuti o razvoju juga Srbije.

Premijer Srbije je rekao da investicije prošle godine nisu bile pozitivna strana ekonomske situacije u Srbiji i da je glavni zadatak ove vlade zaustavljanje ekonomskog pada, povećenje proizvodnje, dolazak do novih investicija i zaustavljanje vrtoglavog povećanja stope nezaposlenosti.

“Cilj nam je da u ovoj godini ekonomski oporavak bude dva odsto. Nema vidljivijeg ekonomskog oporavka bez rasta od pet odsto društvenog proizvoda godišnje i to će biti naš cilj do kraja mandata ove vlade”, rekao je premijer Dačić.

Ambijent za investicije

Dačić je obišao kompaniju Tigar Tyres, članicu poslovnog sistema Michelin,  nakon čega je izrazio zadovoljstvo informacijom koju je dobio od poslovodstva te kompanije da je za 2015. godinu planirano dodatnih 170 miliona eura investicija.

Te investicije povećaće proizvodnju guma sa osam miliona na 12 miliona, što će omogućiti 700 novih radnih mjesta, a premijer je rekao da Vlada podržava ovakvo investiranje.

„Važno je da stvorimo ambijent u kojem će investiranje biti moguće.“

Nakon obilaska fabrike, Dačiću je uručeno specijalno priznanje “Ljudi za novo vreme – evro korak”, na svečanosti koju je u Domu vojske organizovao Radio Pirot povodom izbora za ličnost godine.

Izvor: Agencije