Beograd je bombardovan prije 75 godina

Vijence će danas u Beogradu položiti predstavnici gradskih vlasti, Vojske Srbije i predstavnici vlasti (AP)

Komemorativnim svečanostima i polaganjem vijenaca danas će biti obilježeno 75 godina od bombardiranja Beograda,  6. aprila 1941, kojim je počeo napad nacističke Njemačke na Kraljevinu Jugoslaviju u Drugom svjetskom ratu.

Dan sjećanja na žrtve bombardiranja Beograda bit će obilježen na više mjesta, a vijence će položiti predstavnici gradskih vlasti, Vojske Srbije kao i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Na mjestu gdje je bila bombardirana zgrada Narodne biblioteke Srbije, na Kosančićevom vencu, ministar kulture i informiranja Srbije Ivan Tasovac govorit će na obilježavanju Dana sjećanja na stradanje te institucije u Drugom svjetskom ratu, izvijestila je agencije Beta.

Na Spomenik žrtvama bombardiranja Beograda u Karađorđevom parku vijenac će položiti zamjenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, a u porti Vaznesenjske crkve gradski menadžer Goran Vesić.

U Aleji žrtava bombardiranja Beograda počast stradalima odat će predsjednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević i Vulin koji će položiti vijence na spomen obilježje.

Na spomen-obilježje pilotima braniocima Beograda kod hotela “Jugoslavija” na Zemunskom keju vijence će položiti član Gradskog veća Slobodan Šolević i predstavnici Vojske Srbije.

Bombardiranje Beograda

Na području Kraljevine Jugoslavije Drugi svjetski rat počeo je bombardiranjem Beograda 6. aprila 1941. godine, a masovno bombardiranje gradova dovelo je do velikog broja žrtava i uništenja zdanja mnogih obrazovnih, zdravstvenih i ustanova kulture.

U Aleji stradalih u šestoaprilskom bombardiranju, koja se nalazi na Novom groblju u Beogradu, ukupno su sahranjena 1.992 građanina, saopćilo je Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Beograd kojeg su tadašnje jugoslovenske vlasti proglasile za otvoren grad, razoren je u napadu bombardera nacističke Njemačke, a tačan broj žrtava nije precizno utvrđen.

Jugoslovenska vojska kapitulirala je 17. aprila.

Procjenjuje da je stradalo blizu 4.000 građana Beograda koji je tada imao oko 370.000 žitelja.

Po podacima historičara, 6. aprila 1941. godine poginulo je blizu 20.000 stanovnika Kraljevine Jugoslavije, a tokom naredne četiri godine u borbi s njemačkim okupatorima blizu 1,7 miliona ljudi.

Izvor: Agencije