Beograd dobio ulicu Srđana Aleksića

Ploča s nazivom ulice Srđana Aleksića, mladog Srbina iz bosanskohercegovačkog grada Trebinja, koji je 1993. godine izgubio život braneći od batinanja svog sugrađanina Bošnjaka, otkrivena je danas u Beogradu, javlja agencija Tanjug.

Ploču su zajedno otkrili gradski menadžer Goran Vesić i autorica dokumentarnog filma Srđo Sanja Dragićević-Babić, a otkrivanju je prisustvovala i porodica Srđana Aleksića.

„Na umrlici koju je njegov otac potpisao kada je Srđan Aleksić ubijen, pisalo je da je umro vršeći ljudsku dužnost. To je zaista tako, Srđan je vršio ljudsku dužnost i bio je čovek“, rekao je Vesić.

Naveo je kako Srđan Aleksić ima ulicu u Pančevu, Novom Sadu, Tuzli, Sarajevu i Trebinju te istakao kako mladi mogu učiti na njegovom primjeru.

Ploča s nazivom ulice Srđana Aleksića otkrivena je na Novom Beogradu (bivša Ivana Ribara 13), na 23. godišnjicu njegove smrti.

Inicijativa od 2013.

Incijativu da se ulica u Beogradu nazove po Srđanu Aleksiću pokrenula je Suzana Milosavljević-Ilijić, koja je 11. februara 2013. poslala zahtjev i peticiju Komisiji za imenovanje ulica i trgova. Ona je i na Facebooku okupila građane koji su dali podršku inicijativi da Srđan Aleksić dobije ulicu u glavnom gradu Srbije.

Aleksić je postao poznat svjetskoj javnosti kada se 1993. godine hrabro suprotstavio svojim naoružanim sunarodnjacima da bi spasio Alena Glavovića, čovjeka druge nacionalnosti i vjere.

Braneći susjeda Alena Glavovića od četvorice vojnika Vojske Republike Srpske (VRS), Aleksić je zadobio teške povrede od batina koje su mu nanijeli ti vojnici, a preminuo je nekoliko dana kasnije.

Glavović se spasio i otišao u inozemstvo.

U februaru 2012. godine tadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić posthumno je Aleksića odlikovao Zlatnom medaljom “Miloš Obilić” za pokazanu hrabrost i djelo posebnog junaštva.

Priča o junaštvu Srđana Aleksića ovjekovječena je i u filmu Krugovi Srdana Golubovića.

Izvor: Al Jazeera i agencije