Beograd: 298 djece liječeno od korona virusa

Najviše pažnje treba usmjeriti na djecu od prvog do četvrtog razreda, rekao je Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić (EPA)

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da je u Kliničkom bolničkom centru „Dragiša Mišović“ u Beogradu 298 djece liječeno od infekcije korona virusa.

Navodeći da po globalnim podacima, djeca u svijetu čine od dva do tri posto inficiranih, a da se ona koji imaju teške oblike kliničke slike brzo oporavljaju, Radojičić je kazao da ti pokazatelji važe i za Srbiju. 

“U Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj sada imamo tri pacijenta i oni se dobro oporavljaju”, kazao je Radojičić koji je do izbora na poziciju gradonačelnika obavljao funkciju generalnog direktora te zdravstvene ustanove, prenijela je agencija Beta.

Početak školske godine

Upitan kako će biti organizovan početak školske godine, gradonačelnik je kazao da je najvažnije da do tad epidemija bude “pod kontrolom”, o čemu, kako je naveo, govore posljednji podaci.

“Oko 16.500 dece kreće u prvi razred 1. septembra. Sigurno je da će epidemija imati fluktuacije. Zdravstveni sistem je pokazao da je sposoban da se prilagodi epidemiji, verujem da će se tako organizovati i obrazovni sistem od 1. septembra kada u prvi razred kreće 16.500 dece”, naveo je gradonačelnik Beograda.

Dodao je da najviše pažnje treba usmjeriti na djecu od prvog do četvrtog razreda jer su ona kako je ocijenio, najosjetljivija.

Srbijanske zdravstvene vlasti prijavile su u četvrtak sedam žrtava COVID-a 19 i još 299 novozaraženih korona virusom, dok službena statistika bilježi dalji pad broja hospitaliziranih i razmjerno manje pacijenata na respiratorima, prenijela je Hina.

Na korona virus u Srbiji je u posljednja 24 sata testirano ukupno 10.033 uzoraka, a 299 ih je bilo pozitivno, što je dosad ukupno 27.332 registrirana slučaja COVID-a 19.

Manji pritisak na zdravstveni sistem

Broj hospitaliziranih pacijenata je u padu već duže od sedam dana – sa 4.501 koliko ih je bilo 29. jula do 3.224 u četvrtak, a razmjerno je manje i oboljelih na respiratorima – od 162 prije sedam dana do današnjih 120, ali su epidemiološki pokazatelji i dalje vrlo visoki.

Srbija je, prema službenim podacima, od početka epidemija 6. marta ukupno testirala 723.137 osoba, a zaključno s 6. avgustom ima 27.332 registriranih slučajeva i 621 žrtvu korone, te postotak smrtnosti od 2,27.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je ranije da se smanjuje pritisak na zdravstveni sistem Srbije, te da zemlja u jesen ulazi spremnija nego prije nekoliko mjeseci.

“Postepeno smirivanje i prelazak iz nepovoljne u nesigurnu situaciju, mere obavezne i dalje”, poručio je srbijanski epidemiolog Predrag Kon.

Izvor: Agencije