Bensalah obećao ‘transparentne i poštene’ predsjedničke izbore

Abdelkader Bensalah se obavezao da će organizirati izbore u roku od 90 dana (EPA)

Privremeni alžirski predsjednik Abdelkader Bensalah obvezao se u utorak, u govoru naciji koji je prenosila državna televizija, da će organizirati “transparentne i poštene predsjedničke izbore”.

“Obvezali smo se, mi – građani, političari i državne institucije, da ćemo osigurati uvjete za organiziranje transparentnih i poštenih predsjedničkih izbora, koji će omogućiti našem narodu slobodan i nezavisan izbor”, izjavio je on.

Obvezao da će organizirati izbore u roku od 90 dana, kao što predviđa alžirski Ustav, prenosi Hina.

“Promjene koje će proći naša zemlja počet će prenosom ovlasti na demokratski izabranog predsjednika u roku koji neće preći 90 dana od datuma mog preuzimanja dužnosti šefa države”, pojasnio je.

Masovni protesti

Alžirci, međutim, i dalje masovno protestiraju i zahtijevaju odlazak pripadnika establišmenta, među kojima je i Abdelkader Bensalah, koji je do sada bio predsjednik Gornjeg doma Parlamenta.

Njegovo imenovanje za novog privremenog predsjednika, nakon ostavke Abdelaziza Bouteflike, u skladu je s Ustavom, ali mnogi mu se protive. jer je dio vladajuće kaste koja dominira Alžirom od proglašenja nezavisnosti od Francuske 1962. godine.

Demonstranti smatraju da su Bensalah, premijer Nouredin Bedoui i predsjednik Ustavnog vijeća Tayeb Belaiz dio starog sistema kao i Bouteflika te zahtijevaju da odstupe.

Bouteflika je na vlasti bio od 1999. godine, doživio je moždani udar 2013. godine te su ga od tada rijetko viđali u javnosti.

Njegov mandat trebao je završiti 28. aprila, ali je 2. aprila podnio ostavku, nakon više sedmica masovnih protesta protiv njegove vladavine.

Izvor: Agencije