Bensalah imenovan privremenim predsjednikom Alžira

Abdelkader Bensalah
Privremeni predsjednik Abdelkader Bensalah treba odrediti novi datum izbora (EPA)

Alžirski parlament imenovao je u utorak predsjednika gornjeg doma Abdelkadera Bensalaha privremenim predsjednikom Alžira nakon ostavke Abdelaziza Bouteflike nakon višetjednih prosvjeda protiv njegove vladavine.

Prosvjednici, koji, među ostalim, traže i demokratske reforme, protive se kandidatima poput Bensalaha, bliskog suradnika Bouteflike i njegova unutarnjeg kruga, koji već desetljećima alžirskom dominira političkom scenom, prenosi Hina.

Nakon ostavke prošlog tjedna Bouteflika je obećao izbore nakon 90 dana, kao dio prijelaznog razdoblja koje će ih uvesti u novu eru.

Prema alžirskom Ustavu, Bensalah će ostati privremeni predsjednik sve do održavanja novih izbora.

Demonstranti protiv ‘3B’

“Moramo raditi na tomu da dozvolimo Alžircima da čim prije odaberu novog predsjednika”, rekao je Bensalah u parlamentu.

Alžirci su posljednjih tjedana dali do znanja da ne prihvaćaju proces ustavne uspostave prijelazne vlasti koja bi zadržala glavne predstavnike establišmenta.

U petak su sedmi put izašli na ulice, gdje su odjekivali slogani poput “Nećemo oprostiti”, kao odgovor na pismo kojim je Bouteflika zamolio Alžirce da mu oproste.

Prosvjednici pozivaju na odlazak “3B”: Abdelkadera Bensalaha, Tayeba Belaiza i Noureddinea Bedouija, tri ključne osobe Bouteflikina aparata, koji, na temelju Ustava, upravljaju prijelaznim procesom.

Bouteflika je putem pisma uputio ispriku narodu i zatražio oprost za pogreške koje je napravio tijekom upravljanja zemljom.

“Odlazim s dužnosti. Nisam mogao napustiti predsjedništvo prije nego što vam uputim pismo. Nisam želio napustiti politički život dok postoji udaljenost među nama jer bi ta udaljenost danas bila prepreka da od vas zatražim oprost i uputim ispriku za svoje nesvjesne greške, unatoč mom vođenju računa i želji da budem na usluzi svim Alžircima, bez pravljenja bilo kakvih razlika”, poručio je Bouteflika.

Naglasio je kako mu je žao što napušta politički život, ali i naveo kako nije zabrinut za budućnost svoje zemlje.

‘Postao običan građanin’

“Činjenica da sam danas [ostavkom] postao običan građanin ne može biti prepreka da budem ponosan što sam pridonio tomu da Alžir u 21. stoljeće uđe na najbolji mogući način”, poručio je Bouteflika.

Na kraju pisma uputio je zahtjev da mnogo više mladih i žena bude zastupljeno u političkom životu, diplomaciji i upravljačkim kadrovima.

Bouteflika je bio na vlasti od 1999.

Doživio je moždani udar 2013. te su ga otad rijetko viđali u javnosti.

Njegov je mandat trebao završiti 28. travnja.

Izvor: Agencije