Benjamin Netanyahu optužen za korupciju

Za prevaru i kršenje povjerenja maksimalna kazna iznosi tri godine zatvora (EPA)

Izraelski državni tužitelj Avichai Mandelblit formalno je u četvrtak podigao optužnicu protiv premijera Benjamina Netanyahua zbog korupcije.

Optužnice se odnose na primanje mita, kršenje povjerenja i prevaru, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Nešto kasnije, Netanyahu je odbacio optužnicu i okarakterizirao je kao „pokušaj puča“ protiv njega.

Netanyahu je u javnom obraćanju poručio kako će nastaviti voditi Izrael. On je rekao kako optužnica potiče od „lažnih optužbi“ i sistematski „opstruirane istrage“, prenosi AP.

Ranije negirao da je počinio bilo kakvo krivično djelo u tri slučaja korupcije, navodeći kako je žrtva političkog “lova na veštice”.

Nije u pravnoj obavezi podnijeti ostavku poslije optužnice, čije podizanje je u februaru preporučila policija.

Ukoliko bude osuđen za primanje mita, prijeti mu zatvorska kazna do 10 godina, a za prevaru i kršenje povjerenja maksimalna kazna od tri godine zatvora.

Od poklona do izvještavanje

Novinar Al Jazeere Harry Fawcett iz Zapadnog Jerusalema javlja kako Netanyahu ne pokazuje bilo kakve znakove da će otići iz politike.

„Zapravo je suprotno. Veoma je jasno kako se namjerava boriti sa svime što ima na raspolaganju. Netanyahu i njegov tim pretpostavljaju kako će im se omogućiti da nastave s radom“, ističe on.

U februaru je Mandelblit objavio namjeru da optuži Netanyahua za prevaru, kršenje povjerenja i podmićivanje, a nakon policijski preporuka.

Istrage su uvrštene kao “Slučajevi 4000, 1000 i 2000”.

Optužbe protiv Netanyahua se kreću od toga da je primio poklone vrijedne hiljade dolara, sve do dogovora da promijeni regulacijski okvir u korist medijske grupacije u zamjenu za povoljno novinsko izvještavanje.

Ovo je prvi put u historiji Izraela da je aktuelni premijer optužen za mito, navode izraelski mediji.

Još početkom oktobra održano je četverodnevno saslušanje sa Netanyahuovim advokatima nakon čega su uslijedile sedmice intenzivnih diskusija u kancelarijama vrhovnog tužioca.

Skupi pokloni i povoljni izvještaji

Takozvani Slučaj 4000 smatra se najozbiljnijim i tiče se navodnog  dogovora o mitu između Netanyahua i biznismena Shaula Elovitcha koji kontrolira telekomunikacijski gigant Bezeq i novinski portal te kompanije.

Netanyahu je, prema optužnici, kao ministar komunikacija uticao na donošenje propisa od kojih je taj biznismen imao koristi u visini od 500 miliona dolara. U zamjenu za to Netanyahu i njegova supruga Sara su tražili da se o njima povoljno izvještava na novinskom portalu te kompanije.

Druga dva slučaja 1000 i 2000 tiču se skupih poklona, cigara i boca šampanjca, koje je Netanyahu dobijao od bogatih biznismena i dogovora sa izdavačem tiražnog lista da također povoljno izvještava o izraelskom premijeru u zamjenu za smanjenje uticaja konkurentskog dnevnika. 

Ovo se događa u vrijeme političkog zastoja nakon dvije runde parlamentarnih izbora ove godine poslije kojih mandatari Netanyahu i Benny Gantz nisu uspjeli formirati vladu.

Izvor: Al Jazeera i agencije