Benjamin Burić: Bit ću sretan ako svi iz regije zaigraju na Euru

Benjamin Burić je počeo karijeru u Maglaju, da bi od 2010. do 2013. godine nosio dres Izviđača iz Ljubuškog (EPA)

Golman Benjamin Burić je već godinama jedna od najvažnijih karika u rukometnoj selekciji Bosne i Hercegovine. Nakon četiri kola kvalifikacija, bh. reprezentacija, predvođena fantastičnim Burićem, jednim od najboljih svjetskih golmana, na korak je do plasmana na Evropsko prvenstvo 2020. godine, čiji će zajednički domaćini biti Austrija, Norveška i Švedska. Mnogo puta je 28-godišnji čuvar mreže Bosne i Hercegovine i njemačkog prvaka Flensburga potvrdio ispravnim tezu da je golman pola ekipe u rukometu.

Ni u jednom ekipnom sportu odbrane golmana nemaju toliku važnost i ne mogu dati poticaj ekipi za uspjehe kao što je to u rukometu. U prethodnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo Burić je čudesno branio. Upisao je 20 odbrana i bio najzaslužniji za trijumf protiv Švajcarske sa 21:15 u Tuzli. Sjajnu formu Burić je pokazao i u dvije pobjede nad Finskom – 30:26 na gostovanju u gradu Vantaa i 31:19 u Tuzli, u kvalifikacijama za EP. Oni koji su gledali utakmicu u Finskoj dugo će pamtiti Burićeve spektakularne intervencije, kada je protivničkim rukometašima skidao “zicere” u situacijama “jedan na jedan”, otvorivši “Zmajevima” vrata prvog plasmana na EP-u u 13. nastupu u kvalifikacijama od sticanja nezavisnosti države Bosne i Hercegovine.

S učinkom od tri pobjede, nakon što je savladala Bjelorusiju 30:29 u prvom i izgubila od Češke 20:25 u drugom kolu Grupe 5, Bosnea i Hercegovina zauzima drugo mjesto sa šest bodova, koliko ima i vodeća Češka, treća je Bjelorusija sa četiri, a posljednja Finska bez bodova. Burić se poslije reprezentativnih aktivnosti vratio redovnim klupskim obavezama i optimista je uoči nastavka sezone. Vheruje da bh. tim može ne samo izboriti prolaz, nego i nešto napraviti na šampionatu Evrope. Bilo bi mu drago kada bi se sve selekcije sa područja bivše Jugoslavije kvalificirale na prvenstvo Starog kontinenta.

Burić je počeo karijeru u Maglaju, da bi od 2010. do 2013. godine nosio dres Izviđača iz Ljubuškog. Jednu polusezonu bio je član banjalučkog Borca, a za slovensko Gorenje iz Velenja branio je od 2013. do 2016. godine. Uzlazna putanja karijere nastavljena je prelaskom u Wetzlar. Trenutno je jedan od najboljih pojedinaca bivšeg evropskog šampiona Flensburga, vodeće ekipe Bundeslige i četvrtfinaliste Lige prvaka.

Za Al Jazeeru je govorio o šansama bh. selekcije za prolaz na EP, kvalitetu reprezentacija iz regije, prvoj zlatnoj medalji Danske i nastupu timova iz regije na ovogodišnjem SP-u, četvrtfinalu Lige prvaka protiv Veszprema i izgedima Flensburga za odbranu naslova prvaka Njemačke, najjače lige na svijetu.

  • Kako komentirate maksimalan učinak Bosne i Hercegovine u dva meča protiv Finske?

– Vrlo sam zadovoljan i sretan zbog dvije pobjede nad Finskom. Prije utakmica, to je bio plan koji smo ispunili bez četiri standardna igrača. Želim ovo naglasiti jer imamo mali broj kvalitetnih igrača za rotacije, a ostvarili smo pobjede požrtvovanom igrom i borbenošu. Imamo dobru ekipu, ali uvijek nam je nedostajao gol ili dva za plasman na velika takmičenja.

  • Jeste li očekivali da bh. tim bude blizu plasmana na EP dva kola prije kraja kvalifikacija?

 – Pobjedom u Bjelorusiji uhvatili smo pravi zalet na startu, dok smo protiv Finske osvojili očekivane bodove. Vjerujem u ekipu koja može ne samo proći, nego i igrati važnu ulogu na EP-u. Rukomet postaje sve zanimljiviji, što pokazuju ove kvalifikacije u kojima je Portugal pobijedio Francusku, a Crna Gora bila bolja od Danske.

  • Šta mislite o proširenju EP-a na 24 selekcije i da li je to olakšalo put Bosne i Hercegovine prema plasmanu?

– Dobro je to za razvoj rukometa, čija bi popularnost rasla u Bosni i Hercegovini ako se plasira na EP. Sve selekcije imaju dobre igrače i pozitivna je odluka da se Euro igra s većim brojem učesnika. Kvalitet rukometa je bolji u mnogim zemljama, a to su pokazali porazi Francuske i Danske. Sada favoriti moraju igrati sa 130 posto kvalifikacione utakmice. Tako je u fudbalu, košarci, a to vrijeme je došlo i u rukometu, u kojem Turska, Portugal i Grčka vide šanse da se plasiraju na EP.

  • Nadate li se pobjedi protiv Bjelorusije kod kuće i ovjeri prolaza na prvenstvo Starog kontinenta?

– U veoma dobroj smo poziciji da se ne moramo baviti kalkulacijama kakvi će biti rezultati drugih. Najbolje bi bilo da ovjerimo prolaz protiv Bjelorusa pobjedom ili neriješenim rezultatom, koji nam odgovara. Igrači i selektor Bilal Šuman odradili su svoj posao kako treba i pružili šansu Rukometnom savezu Bosne i Hercegovine da sredi situaciju u organizacionom domenu.

  • Gdje vidite Bosnu i Hercegovinu na kraju ciklusa u Grupi 5?

– Neka budemo treći, a da se plasiramo na Euro [smijeh]. Muka mi je da ne igramo velika prvenstva, a znam da imamo igrače i ekipu koja je kvalitetnija od nekih koji sudjeluju na njima. Zaslužujemo da idemo dalje. Mogućnost koju smo dobili proširenjem broja učesnika Eura moramo iskoristiti.

  • Hrvatska i Slovenija su se već kvalificirale na EP. Ko bi od timova iz regije mogao još proći u završnicu?

– Bit ću sretan ako sve selekcije iz regije prođu na EP. To bi predstavljalo potvrdu da rukomet na području nekadašnje Jugoslavije vraća ugled koji je nekada imao. Skandinavske zemlje su uzele primat, što je potvrđeno na Svjetskom prvenstvu. Lijepo je bilo gledati uživo vrhunske utakmice na SP-u u punim dvoranama. Nekada su ovi prostori bili poznati po proizvodnji igrača, a sada nije tako. Plasmani na velika takmičenja bila bi vjetar u leđa nastavku pozitivnog trenda.

  • U čemu je najveća snaga novog svjetskog prvaka Danske?

– Igram u Flensburgu, u klubu gdje je 80 posto ekipe sastavljeno od igrača iz skandinavskih država. Oni su profesionalci i potpuno su posvećeni rukometu. Danska je odigrala vrhunsklo finale protiv Norveške, prezentiravši brz rukomet, u kojem svi trče, a golmani su oslonac ekipe. Imaju jaku ligu i veliki izbor kvalitetnih igrača, čija je briga usmjerena samo na igru. Volio bih da u Bosni i Hercegovini ne moramo rasipati energiju na puno stvari koje se ne odnose na rukomet. Treba pomoći selektoru Šumanu da realizuje ideje u radu. U Flensburgu je osam rukometaša koji su igrali finale SP-a, među njima su četiri reprezentativca Norveške. Danska ima sjajan sistem i pokazala je da je klasa iznad svih nadmoćnim osvajanjem zlatne medalje.

  • Da li su Hrvatska (šesto mjesto), Sjeverna Makedonija (15) i Srbija (18) mogle zabilježiti bolji plasman na SP-u?

– Pratio sam susret za peto mjesto između Hrvatske i Švedske (28:34). Hrvatska pravi smjenu generacija, kao i Srbija. Ispunila je cilj, pošto je plasmanom među sedam najboljih selekcija stekla pravo nastupa u kvalifikacijama za Olimpijske igre. Mogla je i do polufinala, no Hrvatska ima kontinuitet nastupa na najznačajnijim takmičenjima i odličan sistem rada s mladim igračima. Srbija je igrala i s mladim rukometašima, što je razlog da nije na poziciji koju zaslužuje.

  • Kakve su šanse Flensburga protiv Veszprema u četvrtfinalu Lige prvaka?

– Igramo prvu utakmicu kući i dočekujemo je u odličnoj formi i raspoloženju. Uz podršku pune dvorane, nadam se dobrom rezultatu. Veszprem je vrhunska ekipa, koja svake sezone želi osvojiti Ligu prvaka i ima blagu prednost. Mi čekamo svoju šansu iz prikrajka. Neće biti lako, mislim da će obje utakmice biti neizvjesne i kvalitetne.

  • Ko su favoriti za osvajanje trofeja Lige prvaka?

– Ne mogu izdvojiti jednog favorita. Ko prođe na  Final Four, može otići do kraja. Favoriti su PSG i Barcelona, no na završnom turniru, ako neki golman ima svoj dan i zabilježi 20 odbrana, može se svašta desiti. Sve ekipe koje su se plasirale u četvrtfinale mogu proći na Final Four i osvojiti trofej. Kada se igraju dvije utakmice u dva dana, svaki rezultat je moguć. Najbolji pokazatelj toga je PSG, koji je stalno bio prvi favorit posljednjih sezona, no nije došao do titule prvaka Evrope.

  • Može li Flensburg zadržati vodeću poziciju i odbraniti titulu u Njemačkoj?

– Mnogi su iznenađeni našim odličnim igrama i formom. Prije početka sezone zamijenili smo šest igrača, otišle su i legende iz kluba. Stvorila se mlada ekipa, koja je, s par iskusnih igrača, spoj mladosti i iskustva. Igramo brz rukomet, s mnogo datih golova i čvrstom odbranom. Uvjeren sam da ćemo izdržati do kraja prvenstva i osvojiti titulu.

  • Ko su rivali u borbi za naslov?

– Ove sezone konkurenti su Kiel i Rhein Neckar Loewen, vrhunski klubovi. U Njemačkoj je svake sezone isto, tri ili četiri tima se bore za prvo mjesto. Do sada smo upisali samo jedan, nesretan poraz od Magdeburga. Vjerujem da ćemo nastaviti s odličnim igrama. Svako gostovanje u ligi je veoma zahtjevno, a takve su i utakmice na domaćem terenu.

  • Pratite li bh. ligu?

– Pratim najviše igre Maglaja, u kojem volonterski rade brat Kenan i jedan prijatelj. Maglaj je grad koji ima vrhunsku školu rukometa i bogatu tradiciju. Nadam se da će biti među prvih sedam ekipa i tako se plasirati u play-off. Iskreno, nemam pojma ko će osvojiti titulu, a još pratim Izviđač i Borac iz Banje Luke.

  • Šta je presudilo da Vardar osvoji treću uzastopnu i ukupno petu titulu šampiona SEHA lige?

 – Presudilo je to što Vardar ima vrhunsku ekipu, koja je igrala najbolje. Gledao sam Final Four i s posebnim zanimanjem pratio brata Benjamina, koji igra u Zagrebu. Nejasno mi je da nema publike na utakmicama SEHA lige tokom cijele sezone. Kvalitet takmičenja je podignut. Mladi igrači se mogu dokazati igrajući u Nišu, Novom Sadu… što im može donijeti napredak u karijeri. To pokazuju sve reprezentacije čiji igrači nastupaju u klubovima ovog takmičenja, a u igri su za plasman na Euro. SEHA liga je dobar projekat, koji mora privući pažnju publike kako se finale na bi igralo pred samo 2.000 gledalaca. Što se tiče finala, Zagreb je vodio u prvom poluvremenu, ali je Vardar boljom igrom u nastavku utakmice došao do pobjede.

Izvor: Al Jazeera