Oglasi

Bengazi proglašen područjem katastrofe

Libijski parlament je okarakterisao Bengazi područjem katastrofe zbog sabotaže i terora koji se provodi u tom gradu.
Libija je zahvaćena nestabilnošću od svrgavanja GaddafijaReuters

Nedavno izabrani libijski parlament sa sjedištem u Tobruku proglasio je istočni grad Bengazi "područjem katastrofe", prenosi agencija Anadolija. 

U nedjeljnom izvještaju, parlament je okarakterisao Bengazi "područjem katastrofe zbog sabotaže i terora koji se provodi u tom gradu kao i zbog korištenja civila kao živog štita".

"Sukobi u Bengaziju bjesne između naoružanih vojnih snaga i civila sa jedne i terorističkih militantskih grupa sa druge strane. Sve to rezultira ljudskim i materijalim gubicima. Nemoguće je zaštiti građane stoga Bengazi proglašavamo područjem katastrofe", saopćeno je iz parlamenta Libije.

Parlament je pored ostalog uputio apel svim "arapskim i međunarodnim organizacijama da se solidarišu te da humanitarno pristupe Bengaziju kojeg treba spasiti".

Libija je zahvaćena nestabilnošću od svrgavanja Moammera Gaddafija s vlasti 2011. godine i veliki dio zemlje od tada je pod kontrolom raznih milicija, koje su međusobno suprotstavljene.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.