Benedikt XVI će imati titulu ‘papa emeritus’

Ostavka Benedikta XVI, koja stupa na snagu 28. februara, prva je koju je podnio jedan papa u posljednjih skoro 600 godina (Reuters)

Papa Benedikt XVI će poslije povlačenja imati titulu “papa emeritus” i počasno zvanje “Njegova svetost”, saopćili su u utorak vatikanski zvaničnici.

On će zadržati svoje papinsko ime Benedikt XVI i neće se vratiti na svjetovno ime Joseph Ratzinger.

Nosit će bijelu odoru bez plašta i posebnih dekoracija.

Bendikt XVI će vratiti svoj zlatni prsten, simbol papinskog položaja, a njegov lični pečat bit će uništen, kako nalaže tradicija.

On više neće nositi specijalno izrađene cipele crvene boje, nego braon cipele, koje mu je napravio obućar iz Meksika tokom posjete poglavara Katoličke crkve toj zemlji prošle godine.

Period tranzicije

Ostavka Benedikta XVI, koja stupa na snagu 28. februara, prva je koju je podnio jedan papa u posljednjih skoro 600 godina.

Dopisnici javljaju da će papa provesti svoje posljednje sate na funkciji u vatikanskoj rezidenciji, gdje će se oprostiti od kardinala koji su mi bili najbliži saradnici u osam godina njegovog pontifikata.

Benediktova arhiva ličnih dokumenata bit će zapakovana u četvrtak u 20 sati, a švicarska garda na dužnosti u njegovoj rezidenciji u zamku Castel Gandolfo bit će raspuštena i zamijenit će je vatikanska policija.

Time će formalno biti okončan Benediktov mandat i počet će period tranzicije do izbora novog pape sljedećeg mjeseca.

Članovi Kardinalskog kolegija sastat će se 4. marta i odlučiti kada će početi konklava, onosno sastanak na kojem se u tajnosti bira novi poglavar Katoličke crkve.

Izvor: Agencije